Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Zanimivo predavanje o pridruženih boleznih pri celiakiji

V četrtek, 13. 11. 2014, smo poslušali na Pediatrični kliniki v Ljubljani predavanje z naslovom Celiakiji pridružene bolezni. Predavala je mag. Nina Bratanič dr. med., spec. pediatrije. Predavateljica je predstavila najbolj pogoste bolezni, ki se pojavljajo pri ljudeh s celiakijo. Glede na veliko število bolezni, lahko ugotovimo, da se celiakija kaže na zelo različne načine in prizadane različne organe, ne samo prebavil. Najbolj pogoste bolezni, ki jih imajo bolniki s celiakijo, poleg celiakije, so sladkorna bolezen tipa 1, avtoimunska obolenja ščitnice in osteoporoza ali osteopenija.

Predavateljica je obširno tematiko predstavila na zelo nazoren in razumljiv način, tako same bolezni, zakaj nastanejo, odkrivanje in tudi kako jih zdravimo.
Sladkorna bolezen je ena izmed najpogostejših, v populaciji bolnikov s sladkorno boleznijo ima 12 % bolnikov tudi celiakijo. Zanimivo je, da so za obe bolezni značilni enaki genetski dejavniki. Avtoimunska obolenja ščitnice se pojavljajo lahko kot hipotiroza ali hipertiroza. Celiakija predstavlja tudi pomemben zunanji dejavnik za nastanek in razvoj osteoporoze.

Po predavanju je predavateljica potrpežljivo odgovarjala na številna vprašanja članov, kar kaže na to, da imajo bolniki s celiakijo pogosto tudi težave z drugimi boleznimi, ne samo s celiakijo, in potrebujejo nasvet strokovnjaka.