Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Začetni tečaj peke brezglutenskega kruha

V Podružnici Slovenj Gradec smo za svoje člane v soboto, 14.4.2007 ob 10 uri organizirali začetni tečaj peke brezglutenskega kruha. Tečaj je potekal v prostorih Poklicne gostinske in lesarske šole Slovenj Gradec pod vodstvom ga. Klančnik Bernarde, učiteljice kuharstva na tej šoli ter ob pomoči ga. Verice Brkić Kesić dobitnice številnih zlatih kuhalnic na izborih SDC za zlato kuhalnico, ki je verjetno ena izmed redkih “mam”, ki rade volje pomaga pri tečajih. Zbralo se nas je 15 članov.

Na delavnici smo se najprej seznanili z recepti ter obnovili zakonitosti, ki jih pri pripravi brezglutenskih jedi nikakor ne smemo pozabiti. Nato smo razdeljeni v skupine iz mok Finax in Schaer pripravljali Martinov kruh, pico, tortilje, koruzne kruhke, miške, višnjeve miške, jabolčni zavitek, sirov burek ter bombetke s semeni. Ga. Verica nam je pokazala tudi kako se speče osnovni brezglutenski kruh v avtomatu za peko kruha. Delo je bilo organizirano in je potekalo tako, da smo se lahko vsi prisotni seznanili s pripravo vseh navedenih izdelkov. Naučili smo se mnogo novih stvari, ki nam bodo še kako prišle prav doma, ko bomo sami pripravljali brezglutenske izdelke. Vse kar smo pripravili smo ob koncu tečaja ob kavici tudi poskusili in z veseljem smo ugotovili, da je mogoče iz brezglutenske moke prav tako pripraviti zelo okusen kruh in ostale dobrote.

Udeleženci so bili nad prikazanim izjemno navdušeni in so pokazali zanimanje za nadaljevalni tečaj peke kruha, pa tudi peciva. Zato bomo v letošnjem letu v Podružnici Slovenj Gradec poskušali organizirati še kakšen tečaj peke brezglutenskih jedi, na katere pa upamo, da bomo uspeli pritegniti še ostale svoje člane.

Organizacijo tečaja so nam delno omogočili nekateri donatorji tako, da se iskreno zahvaljujemo: Premi d.o.o. in Polak & Polaku za moko in prigrizke, Šolskemu centru Slovenj Gradec ter Poklicni gostinski in lesarski šoli Slovenj Gradec za prostor, Pizzeriji di Antonio ter Radiu Laser, ki je objavil obvestilo oz. poziv članom na začetni tečaj peke kruha.