Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

V Kamnici predavanje dr. Jerneja Dolinška o novostih v obravnavi bolnikov s celiakijo in redna letna skupščina SDC Podravje

V soboto, 20.1.2024 je v Kamnici (krajevna skupnost v Mestni občini Maribor) potekala redna letna skupščina podružnice Slovenskega društva za celiakijo Podravje (v nadaljevanju: SDC Podravje).

V okviru redne letne skupščine je bilo izvedeno predavanje izr. prof. dr. Jerneja Dolinška, dr. med. z naslovom Novosti v obravnavi bolnikov s celiakijo.

Dr. Dolinšek je med drugim postregel tudi z zanimivim podatkom, da je bila v zadnjem letu v Podonavski regiji, ki vključuje devet držav članic EU (Avstrija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Nemčija, Romunija, Slovaška in Slovenija) in pet držav, ki niso članice EU (Bosna in Hercegovina, Črna gora, Republika
Moldavija, Srbija in Ukrajina), in ima skupno 115 milijonov prebivalcev, celiakija pri otrocih diagnosticirana že kar v 60% primerih brez biopsije.

Ob tej priložnosti je izr. prof. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., za naziv častnega člana društva prejel plaketo iz rok pobudnice ustanovitve društva in tudi častne članice društva prof. dr. Dušanke Mičetić Turk, dr. med. ter predsednice Slovenskega društva za celiakijo Majde Jurše.

Vodstvo SDC je na redni letni skupščini predstavilo izvedene aktivnosti v 2023, podalo finančno poročilo za 2023 ter predstavilo plan aktivnosti in finančni plan za 2024.

Da so se lahko odrasli brezskrbno udeležili skupščine in prisluhnili predavanju, je bila za otroke organizirana delavnica Legorobotike pod mentorstvom Malih ustvarjalcev.

Po skupščini je sledilo druženje s pogostitvijo.

Za pomoč in podporo pri izvedbi dogodka se v SDC Podravje najlepše zahvaljujemo: