Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Strokovno srečanje v Leku pod naslovom “Ali dovolj poznamo celiakijo”

Da bi dvignili ozaveščenost o celiakiji tudi med zdravniki, medicinskimi sestrami na primarni ravni in farmacevti smo v Slovenskem društvu za celiakijo-podružnici Ljubljana na pobudo članov 13. novembra 2007 organizirali strokovno srečanje pod skupnim naslovom »Ali dovolj poznamo celiakijo?«. Potekalo je v dvorani Lek, ki je bil tudi pokrovitelj srečanja. Udeležba je bila nad pričakovanji, saj je bilo prisotnih več kot 90 slušateljev iz Ljubljane in širše okolice, nekaj pa jih je prišlo tudi iz Gorenjske, Dolenjske in Pomurja. Vsak udeleženec je prejel vrečko z zloženkami Leka, društveno literaturo ter potrdilo o udeležbi.

Z uvodnimi besedami je navzoče pozdravil Andrej Košmrlj, podpredsednik podružnice Ljubljana, nato pa sta imela pozdravni nagovor predstavnik Leka gospod Marko Dražumerić in župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Različna predavanja so pripravili: Klinična slika celiakije (prim. Marjeta Sedmak, dr. med., Služba za gastroenterologijo, Pediatrična klinika Ljubljana), Zapleti celiakije (Rado Janša, dr. med., Klinični oddelek za gastroenterologijo, Klinični center Ljubljana), Sodobna diagnostika celiakije (asis. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., Odsek za gastroenterologijo, Klinika za pediatrijo, UKC Maribor), Prehrana bolnikov s celiakijo (Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž. živilske tehnologije, Pediatrična klinika Ljubljana), Predstavitev Slovenskega društva za celiakijo (Andrej Košmrlj, Slovensko društvo za celiakijo).

Prepričani smo, da so udeleženci skozi predavanja izpopolnili znanje in pridobili teoretične izkušnje o celiakiji, katera bodo lahko uporabljali pri svojem vsakdanjem delu ter ga prenašali na druge. Ob zaključku je sledila brezglutenska pogostitev udeležencev na kateri so imeli priložnost okusiti brezglutenski kruh in ostale izdelke ter na ta način spoznati prehrano, ki jo morajo doživljenjsko uživati bolniki s celiakijo.

Prisotni so izrazili zadovoljstvo nad kvalitetno organizacijo srečanja in pridobljenimi informacijami, mi kot organizatorji pa smo bili veseli velike udeležbe, pozitivnega odziva pokrovitelja Lek in sponzorjev Prema, Žito-Grajske pekarne, Polak&Polak, Piskač in Lincer ter navsezadnje predavateljev, ki so pripravili odlična in izčrpna predavanja.

Še najbolj pa bomo zadovoljni vsi, če smo dosegli namen srečanja in povečali ozaveščenost o celiakiji med zdravniki in ostalimi zaposlenimi v zdravstvu ter s tem pripomogli k pravočasnemu odkrivanju celiakije že na primarni ravni? To pa je že vprašanje na katerega odgovor bomo morali počakati še nekaj časa.

Vsem, ki ste pomagali pri organizaciji srečanja ter sponzorjem se v imenu predsedstva podružnice Ljubljana iskreno zahvaljujemo, posebna zahvala pa gre pokrovitelju srečanja Lek, ki je omogočil srečanje v njihovi dvorani in pripravil pogostitev za udeležence srečanja.