Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Strokovno predavanje: Pasti v brezglutenski dieti

V podružnici Slovenj Gradec smo v torek 19.6.2007 organizirali strokovno predavanje, ki je potekalo v sejni sobi otroškega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Namenjeno je bilo članom podružnice in njihovim domačim, prav tako pa smo na predavanje povabili predstavnike oz. kuharje vrtcev, osnovnih šol ter zdravstvenih domov na Koroškem. Odziv je bil zelo dober, saj se je zbralo 27 članov in njihovih družinskih članov ter trije predstavniki vrtcev Dravograd in Ravne na Koroškem. Predavala je ga. Breda Kojc dipl. med. sestra na temo »Pasti v brezglutenski dieti«.

Najprej je povedala nekaj besed o celiakiji na splošno ter o pojavnih oblikah celiakije. Predvsem pa je gospa Breda v svojem predavanju poudarila na kaj morajo biti bolniki pozorni ob nakupovanju izdelkov, saj ima lahko izdelek, ki je bil še včeraj brez glutena, že v naslednji seriji proizvodnje dodano kakšno novo sestavino, ki pa vsebuje gluten. Za zaključek pa je ponovila zakonitosti, ki jih je potrebno upoštevati pri pripravi in shranjevanju brezglutenskih jedi, npr. ne uporabljati lesenih kuhalnic, desk za rezanje, ne shranjevati brezglutenskih izdelkov skupaj z izdelki, ki vsebujejo gluten itd. Po predavanju so sledila vprašanja na katera je ga. Breda Kojc z veseljem odgovarjala.

S svojo prisotnostjo nas je razveselil tudi podpredsednik SDC Tadej Ornik, ki je vse prisotne povabil na brezglutensko tržnico, ki jo bo društvo za svoje člane pripravilo v Mariboru v času, ko bo tam potekal Kongres in Konferenca AOECS 2007. Prisotni so bili s predavanjem zelo zadovoljni, saj so izvedeli veliko koristnih informacij, izrazili pa so tudi željo po še več tovrstnih predavanjih. Njihovo željo bomo skušali v podružnici v prihodnje tudi uresničiti. Med predavanjem so se prisotni lahko posladkali s keksi Glutano za katere se moramo zahvaliti Polak&Polaku d.n.o.