Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Skupščina podružnice Ljubljana s predavanjem asistenta dr. Štefana Blazine

23.2. 2017 je imela podružnica Ljubljana redno letno skupščino. Kot običajno je bila skupščina zaradi nesklepčnosti prekinjana, v tem času poslušali predavanje asistenta dr. Štefana Blazine, dr. med. z naslovom »Vpliv striktne brezglutenske diete na kostno gostoto pri bolnikih s celiakijo«.

Dr. Blazina je sicer zdravnik pediater, vendar smo izvedeli koristne nasvete tudi za nas odrasle.

Opozoril nas je na študijo, ki je pokazala, da če se bolnik s celiakijo prekrši pri dieti, to negativno vpliva na kostno maso. Pomembno je, da v otroški dobi, s primerno prehrano in gibanjem vplivamo na ustrezno kostno maso, in sicer zato, da imamo ustrezno kostno maso v odrasli dobi, v kateri se le-ta z nobenimi dodatki ne more več izboljšati, pač pa lahko le vzdržujemo obstoječo raven in s tem preprečimo zmanjševanje kostne mase in nastanek osteoporoze. Otroci osteoporoze nimajo.

Med drugim nas je opozoril tudi na zanimivo raziskavo, ki je pokazala vpliv jemanja vitamina D, ki je zelo pomemben za kostno gostoto. Raziskava je namreč pokazala, da s celoletnim jemanjem vitamina D  v  mesecih, ko je na voljo omenjeni vitamin v naravni obliki, osebe nimajo v sebi več vitamina od tistih, ki »umetnega« vitamina ne uživajo. Običajno umetni vitamin D vsebuje še kakšne dodatne snovi, ki pa lahko neugodno vplivajo na organizem. Zato je potrebno biti pazljiv in se opazovati pri uživanju D vitamina v nenaravni obliki.

Ugotovimo torej lahko, da na ustrezno kostno gostoto vpliva tako primerna prehrana kot tudi zdrav življenjski slog.

Po končanem pol urnem predavanju smo nadaljevali s skupščino z že znanim dnevnim redom. Pregledali smo poslovanje še zlasti finančno v preteklem letu in ugotovili, da smo poslovali več kot uspešno, saj smo opravili precej več aktivnosti kot smo jih planirali. Razveselil je tudi podatek, da smo pridobili skoraj 5.000 EUR več kot smo jih porabili za naše delovanje. Sprejeli smo tudi plan za naslednje leto, finančni plan pa je višji kakor preteklo leto zaradi dejstva, da smo letos organizatorji športnih iger.

Zapisala Nataša Pate