Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Testiranje izdelkov na prisotnost glutena

V društvu že vrsto let v sodelovanju z akreditiranim laboratorijem opravljamo testiranja izdelkov na prisotnost glutena. Program, ki je za bolnike izredno pomemben, saj jim je v veliko pomoč pri izbiri in nakupu vsakodnevnih živil, izvajamo 2x letno. V okviru posameznega testiranja preverimo od 50-80 izdelkov in jih objavimo tudi v našem biltenu “Celiakija”.

Namen programa je bolnikom s celiakijo omogočiti lažji nakup in povečati izbiro prehranskih izdelkov, ki ne vsebujejo v brezglutenski dieti prepovedanih količin glutena (20mg/1kg). Tovrstni izdelki niso označeni z znakom prečrtan žitni klas, ki označuje izdelke brez glutena oziroma iz deklaracij ni mogoče razbrati, da gre za izdelek brez glutena. So pa ti izdelki na voljo na trgovskih policah, ki so namenjene zdravim ljudem in so v primerjavi s specialno izdelanimi brezglutenskimi izdelki, za bolnike s celiakijo cenovno ugodnejši. Specialno izdelani brezglutenski izdelke npr.: moka, kruh, testenine ipd. so tudi do 10 (deset) krat dražji kot glutenski izdelki in se še dražijo.

Program testiranja izdelkov na prisotnost glutena finančno podpira tudi Fundacija za financiranje invalidskih in huanitarnih organizacij.