Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Seminar: različni obrazi celiakije

Pri podružnici za Gorenjsko smo meseca oktobra organizirali seminar z naslovom “RAZLIČNI OBRAZI CELIAKIJE”.

V prijetnem okolju Kompas hotela na Bledu, so se dne 1.10.2011 zbrali tako člani, kot vodje kuhinj različnih ustanov, kuharji in organizatorji prehrane, ki se pri svojem vsakodnevnem delu srečujejo s celiakijo oz. z organizacijo ustrezne dietne prehrane. Seminarja se je udeležil tudi predsednik SDC g. Robi Letnar.

Prisotni so po uvodnem pozdravu prisluhnili strokovnjakom, ki so vsak s svojim predavanjem podali prispevek o oblikah celiakije, psihosocialnih vidikih dietne prehrane ter razmislekih o prehrani. Ga. Jasna Volfand, dr. med. je pod naslovom “Različne oblike celiakije” spregovorila o tipičnih, atipičnih, latentnih in potencialno latentnih oblikah celiakije, kako se diagnosticira, kakšna je klinična slika ter kako se jo prepoznava v praksi. Ga. mag. Jožica Peterka Novak, VMS, prof. soc. ped. je s predavanjem “Psihosocialni vidiki dietne prehrane” spregovorila o doživljanju osebe, ki potrebuje drugačno prehrano, o etičnih vidikih, ko je v skrb za prehrano sicer že polnoletnega otroka (še) vpletena družina. Nadalje je poudarila, da je pomembno, da poleg uravnotežene prehrane, otrok dobi tudi prehrano, ki ga že takoj ne izloča oz. zadovolji tudi čut, da ni zaradi diete drugačen (npr., vsi otroci dobijo tortico, otrok s celiakijo pa jabolko in podobno). Spregovorila je tudi o stalno prisotni skrbi, ali je prehrana pravilno pripravljena ter ali so vsi, ki so udeležni v procesu priprave prehrane o pomembnosti diete dovolj poučeni. Tretje predavanje pa je pod naslovom “Celiakija – razmisleki o prehrani” podal g. Jože Lavrinec, višji medicinski tehnik, klinični dietetik. Opisal je brezglutensko dieto na splošno, nato pa podal nekaj razmišljanj o zamenjavi prehranskih izdelkov, ki jih v svoji prehrani lahko uporablja tudi bolnik s celiakijo. Posebej je izpostavil uživanje mleka in mlečnih izdelkov, ki v začetnem obdobju uvajanja brezglutenske diete, lahko povzroča težave ter kdaj je mogoče pričakovati, da se te težave nehajo. Opozoril je tudi na različne trende v prehrani, npr.: vegetarijanstvo, veganstvo, prehrana športnika, shujševalne kure, motnje hranjenja, zaključil pa je z mislijo, da urejena dieta pomeni, da celiakaš živi normalno življenje in se srečuje z normalnimi izzivi. Svoj delež so prispevali tudi udeleženci seminarja, saj so že med predavanji oz. po vsakem predavanju sodelovali z vprašanji in mnenji, na katera so odgovarjali tudi predavatelji.

G. Robi Letnar, je po zaključku predavanj predstavil celotno društvo ter izrazil zadovoljstvo, da se znanje s tako organiziranimi seminarji prenaša ne samo na člane, pač pa tudi na odgovorne v različnih ustanovah, predstavnikom teh ustanov pa je podelil tudi potrdila za udeležbo.

Prijazno osebje Hotela Kompas je poskrbelo za osvežitev med odmori, za degustacijo brezglutenskih izdelkov pa podjetje Lincer in Prema d.o.o. – izdelki Schaer. Srečanje je bilo zaključeno s kosilom, ki ga je pripravilo podjetje Kompas hotel Bled, udeleženci pa so izražali zadovoljstvo in pripravljenost, da se takšnih srečanj še udeležijo.