Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

SDC Podružnica za Primorsko v letu 2006

V mesecu februarju in marcu so potekale razne aktivnosti s strani matičnega društva. 8.februarja je bil organiziran zimski športni dan, 18. marca pa redna letna skupščina v Mariboru. Po statutu društva našo podružnico zastopajo 4 člani. V mesecu marcu je potekala redna letna seja predsedstva društva, ki je bila v Mariboru.

V mesecu aprilu smo v Ilirski Bistrici organizirali redno letno skupščino. Ugotovili smo, da se je skupščine udeležilo zelo lepo število članov, med njimi tudi kar nekaj novih članov. Poleg uradnega dela, ki je bil namenjen redni letni skupščini, smo prisluhnili predavanju predsednika društva, asist.mag. Jernejem Dolinškom, dr.med. z naslovom Genetika in celiakija. Dr. Dolinšek je vodilni zdravnik na področju celiakije in je tega dne prispel iz Maribora. Udeleženci so mu postavili tudi konkretna vprašanja povezana s težavami, ki jih spremljajo.
Poleg skupščine in predavanja smo članom ponudili še delavnico za samopomoč, v kateri se je predstavil lastnik pekarne Piskač. Poleg predstavitve brezglutenskih izdelkov, ki so za bolnike s celiakijo življenjskega pomena, je opozoril tudi na nekaj koristnih in konkretnih napotkov, ki so nujni tako v prehrani kot tudi življenju bolnikov s celiakijo.

22. maja je bil v organizaciji Ljubljanske podružnice organiziran Mednarodni dan celiakije ter 10. obletnica delovanja te podružnice. Z naše podružnice se je odzvalo lepo število članov (34), zato smo se odločili za organizacijo avtobusnega prevoza iz Kopra. Vsi, ki smo se udeležili pohoda na Šmarno goro in same prireditve s sloganom »Bolan od kruha«, smo bili zelo zadovoljni, organizacijo ocenjujemo kot zelo uspešno, organizatorjem pa vse pohvale in čestitke. Ob 10. obletnici delovanja Ljubljanske podružnice je naša predsednica tudi izrekla čestitke Ljubljanski predsednici in ji v znak dobrega sodelovanja poklonila majhno Primorski pozornost. O tej prireditvi je poročal radio Koper.

Od 26. do 18. maja je v Novi gradu potekala strokovna ekskurzija za vse delovne člane društva. Iz naše podružnice so se strokovne ekskurzije udeležili trije člani. Začetek druženja je bil v petek v Ljubljani, ker so se v restavraciji MC Donaldsa srečali s predstavniki Mc Donalsa, se seznanili z brezglutenskimi meniji in jih tudi preizkusili. V Novigradu so se nastanili v počitniškem domu Pinesti, se srečali z osebjem restavracije, ki bo nudila počitnice in rehabilitacijo otrokom in mladostnikom, se srečali s predstavniki Hrvaškega društva za celiakijo, prisluhnili predstavitvi hitrega testa tTG, izmenjali medsebojne izkušnje, se medsebojno družili in ponovno spoznali, da je sta dobra volja in celiakija lahko dobri prijateljici.

V Novi gradu so stekli prvi kontakti s Hrvaškim društvom za celiakijo in predsednica Primorsko-goranske županije ga. Gabrijela Kriškovič je našo predsednico povabila v goste na njihovo srečanje ob tednu »Osveščanja«, ki je bil 8. 6. 2006 v Rijeki. Sestanka sta se udeležila predsednica in dva predstavnika podružnice. Na sestanku so se predvsem predstavili Hrvaški ponudniki brezglutenske prehrane, povedali so v katerih trgovinah se dobijo brezglutenski izdelki, beseda je tekla o vsebnosti glutena in zaščiti izdelkov, malo so primerjali cene v obeh državah, se pogovorili o težavah bolnikov s celiakijo, ter se dogovorili, da glede na to, da smo si regijsko blizu, bi lahko v bodoče bolj aktivno sodelovali. Sprejeli smo dogovor, da bi v mesecu septembru ali v začetku oktobra organizirali skupen planinski pohod na Snežnik.

Podružnica za Pomurje je bila letos organizator 11. športnih iger. Upoštevali smo predloge članov in organizirali avtobusni prevoz. Poleg veselega in sproščenega vzdušja na sami prireditvi, ki je bila zelo dobro pripravljena, smo se podali še na ogled Prekmurskih zanimivosti. Ogledali smo si Otok ljubezni in se z brodom peljali čez Muro. Športna ekipa naše podružnice si je priborila četrto mesto. Čestitamo.

Mesec september je bil zelo aktiven. Glede na to, da je rehabilitacija za odrasle potekala v Strunjanu, smo se želeli Primorci pokazati kot dobri gostitelji. Zato smo se aktivno vključili v priprave za animacijo ter ponudili pomoč pri strokovnih predavanjih.

V mesecu septembru pa smo tudi organizirali planinski pohod na Snežnik. Sprejeli smo sklep, da bi ta pohod postal kar tradicija naše podružnice. Na pohodu pa nismo bili samo Primorci, ampak so se nam pridružili tudi planinci iz ljubljanske podružnice.

Z novinarjem Primorskih novic sva pripravila obsežnejši članek o celiakiji, ki je izšel v prilogi Primorskih novic Zdravje.

V mesecu oktobru smo se predstavniki naše podružnice odzvali povabilu Ljubljanske podružnice in se jim pridružili na izletu po Dolenjski.
Ocenjujemo, da je druženje med podružnicami ne le zanimivo, ampak tudi zelo koristno, saj se na tak način bolje spoznamo med seboj, izmenjamo izkušnje, si naberemo novih moči in se tako lažje lotimo novih izzivov.

2. decembra 2006 so se člani Primorske podružnice zbrali na domačiji Butulj v Manžanu 10 d, blizu Kopra. V prijetnem istrskem prostoru se je zbralo okrog 50 članov in svojcev, ki so najprej prisluhnili strokovnemu predavanju »Težave in zapleti celiakije, pomen stroge brezglutenske diete«. Predavala je Ivica Smajla dr. med. spec. Pediater, ki je tudi strokovni vodja podružnice. Poleg predavanja so se bolniki seznanili tudi z brezglutensko ponudbo izdelkov, ki so osnovni vir bolnikov s celiakijo. V tej ponudbi se jim je predstavil lastnik brezglutenske pekarne, z odličnimi brezglutenskimi hlebčki. Gostiteljica, gospa Butulj, pa je članom ponudila pester izbor zeliščnih olj. V svoj izbor pa je ponudila pripravo in degustacijo zelenjavnih brezglutenskih jedi, ki lahko popestrijo jedilnik bolnikov s celiakijo. Srečanje je bilo zelo prijetno, sproščeno, prijazno. Bolniki so imeli možnost poklepetati, izmenjati izkušnje, se posvetovati z zdravnico in se seznaniti s pripravo brezglutenske prehrane. Žal so bolniki s celiakijo ugotovili, da je brezglutenska hrana draga, da še vedno niso zadovoljive deklaracije na živilih, da še vedno ni nadzora nad brezglutensko prehrano v javnih lokalih in da žal, še vedno ni urejen status odraslih bolnikov. O srečanju, celiakiji in težavah bolnikov s celiakijo je obširno poročal članek v časopisu Dobro jutro.

In vendar je vsako srečanje med člani kot iskrica upanja, da bodo nekoč morda tudi za celiakaše boljši časi….

Zahvaljujemo se vsem občinam, ki so nam v letu 2006 pomagale s finančno podporo:

Nova Gorica
Ilirska Bistrica
Ajdovščina
Sežana
Postojna
Pivka
Idrija
Piran
Komen