Pustni krofi
Sestavine:
280 g moke finax
280 g moke Schär
40 g topljenega masla
60 g sladkorja
4 rumenjake
300 g mlačnega mleka
1 žlica ruma
1 vanilin sladkor
Lupina ene limone
6 g soli
40 g kvasa
Postopek:
Kvas dobro razdrobimo in mu prilijemo mlačno mleko. Dodamo vse ostale sestavine in zgnetemo v testo. Lahko si pomagamo s strojem ali pa zamesimo po klasični metodi. Če je testo premehko, mu dodamo še malo moke. Zgneteno testo pustimo še nekaj časa počivati, da popusti testeni krč, nato ga raztehtamo na kose težke 100 g. Iz kosov testa oblikujemo krofe lepe okrogle oblike in jih odlagamo na pomokan prt, da vzhajajo. Dobro vzhajane krofe polagamo z glavo navzdol v vroče olje (160 st C) in jih pokrite cvremo 3 minute. Nato jih obrnemo in odkrite cvremo še tri minute na drugi strani. Iz olja jih poberemo na papirnate brisače, da se dobro odcedijo nato jih polnimo z marmelado, ki smo jo rahlo začinili z rumom. Rahlo potresemo s sladkorjem v prahu in mlačne ponudimo.