Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Predaja hitrih testov za diagnosticiranje celiakije Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

V SDC Podružnici za Koroško smo novembra lani v Športni dvorani Slovenj Gradec organizirali dobrodelni koncert s katerim smo obeležili desetletnico obstoja podružnice. Del zbranih sredstev smo namenili za nakup hitrih testov za diagnosticiranje celiakije, ki smo jih 9.1.2008 ob 11.00 uri v sejni sobi bolnišnice slovesno predali Splošni bolnišnici Slovenj Gradec.

Predaje so se udeležili predstavniki bolnišnice, podružnice, matičnega društva ter medijev. V uvodu je par besed o celiakiji ter dejavnosti društva povedala strokovna vodja podružnice, dr. Ljuba Gangl Žvikart, ki je besedo predala predsedniku Slovenskega društva za celiakijo, dr. Jerneju Dolinšku, ki je najprej pohvalil delo podružnice in je predstavil pomen hitrih testov za sam potek diagnosticiranja celiakije in prednosti ki jih le ti prinašajo. Predvsem so enostavni za uporabo in veliko cenejši kot denimo preiskava z odvzemom krvi.

Hitri testi so bili s strani predsednika podružnice Matjaža Gruberja predani v roke direktorju slovenjgraške bolnišnice dr. Lauretu, namenjeni pa so diagnosticiranju celiakije tako na otroškem kot tudi na internističnem oddelku bolnišnice. Ob tem, ko se je direktor zahvalil za prejeto, je poudaril da bo v bodoče bolnišnica sama nabavljala hitre teste oz. je to že postavka v finančnem načrt bolnišnice za leto 2008.

Po sami predaji je dr. Dolinšek tudi praktično predstavil delovanje samega hitrega testa. Iz prsta roke je vzel kapljico krvi testiranki, na podlagi katere je nato opravil test. Test deluje podobno kot test nosečnosti, po petih minutah se prikaže črtica, ki pomeni, da je pri bolniku prisotna celikija oz. če pa se le ta ne prikaže pa pomeni, da le te bolnik nima. Test naše testiranke je pokazal, da le ta nima celiakije.

Vso dogajanje je posnela lokalna televizija, Koroška televizija, prisotni sta bili tudi predstavnica Koroškega radia in časopisa Večer.

Goste smo pogostili z brezglutenskim pecivom, ki nam ga je prispevalo podjetje Polak & Polak d.n.o., za kar se mu iskreno zahvaljujemo.