Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov – Debeli rtič 2022

Na tej strani bomo dnevno objavljali dogajanje na Rehabilitaciji otrok in mladostnikov s celiakijo 2022. 

OBVESTILO: Vse starše naprošamo, da pedagoško vodjo (Majo Piskernik) kontaktirate po telefonu (041/832 810) le v nujnih primerih v času od 16.30 do 17.30. V kolikor je potrebno, da vas bo pedagoško vodstvo kontaktiralo na vaše kontaktne podatke. Dovolimo pedagoški vodji in vsem vzgojiteljem, da čas za rehabilitacijo posvetijo otrokom, da jim pričarajo nepozabne počitnice, kar je njihov glavni namen v cilju.

1. DAN

Letošnja kolonija Društva za celiakijo se je začela. Na Debelem rtiču se bomo družili od 6.-16.8. Letos z nami letuje nekaj čez 100 otrok, ki smo jih razvrstili v 10 skupin. Na pot smo se odpravili ob 8h zjutraj in sicer iz Maribora. Ustavili smo se na Lopati, v Ljubljani ter na Ravbarkomandi, kjer smo dopolnjevali skupine, zadnji otroci pa so se nam pridružili na samem Debelem rtiču.

Postajališče Lom je bil kraj za postanek in prvo skupno malico, in tudi za »boje« s čebelami in osami, kjer sta jih skupili samo dve vzgoiteljici, vsi otroci pa so jo odnesli brez vsakih posledic. Pot se je nekoliko zavlekla zaradi prometne nesreče na AC med Brezovico in Vrhniko, ki jo je spremljal zastoj, do tja in od tam naprej je vse teklo brez posebnosti. Ko smo prišli na Debeli rtič, smo se najprej razvrstili v sobe, potem pa odšli na kosilo. Otrokom smo ponudili juhico, brokoli in pire ter pečenega piščančka. Vročina je prav klicala k počitku, ampak otroci so neučakano želeli preskusiti vodo. Malo pred 15. uro smo se tako podali na bazen, ampak glej ga zlomka…, po vsega dobrih 15 minutah plavanja se je nad koprskim zalivom razbesnela nevihta, ulil se je debel dež in eden za drugim so prilezli iz bazena in si zaželeli nazaj v paviljon, saj jih je zeblo. Zanimivo je bilo opazovati dolgo vrsto za tuširanje, ampak naši fantje in dekleta so že na popoldansko malico prišli sveži in umirjeni. Jogurt se je po prijetni deževni ohladitvi več kot prilegel.

Popoldan smo se zabavali v okolici paviljona, saj ni bilo za vrniti se na plažo, za večerjo pa smo si privoščili rižoto in solato, nakar je v amfiteatru sledila disco noč in veliko plesnih ritmov in zabavnih igric ob glasbi. Utrujeni od prvega dne so otroci po branju večerne pravljice nekaj po 22. uri popadali v postelje…

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

2. DAN

Dan se je začel dobro. Otroci so se spočiti in dobre volje spravili iz postelj in se po jutranjem umivanju odpravili na jutranji sprehod po parku in zatem na zajtrk. Prav zabavno jih je bilo opazovati, kako so mlajši med seboj čebljali, no, starejši pa so se pogovarjali. Zajtrk. Paštetke, maslo, marmeladke, nutela in kosmiči z mlekom ali jogurtom so jim šli dobro v slast. Po zajtrku so imeli nekaj časa, ki so si ga oblikovali po svoje, temu pa je sledila delavnica, na kateri so barvali t-shirte, torej bombažne majice. Vsak zase. Uporabili so različne tehnike in tudi barve za tekstil, od flomastrov, do barv s čopičem in sprejev. Mlajšim, zlasti deklicam, se pozna, da bolj pogrešajo dom, na majicah so to ponazarjale z veliko čustvenejšimi motivi, fantje pa so se odločali za bolj njim lastne abstraktno-umetniške stvaritve. Veliko poslikav je bilo zares dobrih! Po delavnici smo dali majice sušiti, mi pa smo se za slabi dve uri odpravili na bazen. Kaj pa smo danes jedli za kosilo? Nedeljska goveja juhica z zakuho, pa riž z grahom, pečen piščanec in solata! Večina je pohvalila kosilo, prvič smo koga opazili tudi iti po »repete«. Popoldan so otroci imeli dve opciji; ena je bila delavnica, kjer so izdelovali »lovilce sanj«, druga je bila plaža. Presenetljivo veliko otrok se je odločilo za igro z materiali, kjer so izdelali lovilce sanj. Upamo, da bodo fotografije dovolj nazorno predstavile njihove izdelke! Ko smo to zaključili, je do večerje spet bil čas, ki so si ga otroci zapolnili sami s pomočjo vzgojiteljev. To je bil čas za pisanje razglednic in njihovo odpremo v nabiralnik, za pletenje kitk, branje in enostavno klepetanje zunaj, v parku. Večerja – testenine s tuno in solata. In zatem? Juhuhu, talenti!!! Nekaj najbolj pogumnih se nam je odločilo predstaviti svoje talente, pevske, plesne, igralske, vsega po malo. Deležni so bili močne podpore in gromkega aplavza, vsi! Izbrali smo zmagovalca, ampak nihče ni ostal brez nagrade. Po dogodku pa še nekaj disco ritmov in miganja, potem pa umirjanje, branje pravljic, klepet z že ugasnjenimi lučmi in …. spanje… Zzzzz… zzz….zzzz…

Slike 2. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

3. DAN

Zbudili smo se v sončno jutro. Mlajšim se je poznalo, da so bili prejšnji dan aktivni in da so težje zaspali, zato so se nekoliko težje skobacali iz postelj in odšli na jutranji sprehod. Za zajtrk so imeli podobno izbiro kot prejšnji dan, po njem pa je bil čas namenjen plesni zabavi. Postavljali so plesno koreografijo in se z animatorji vidno zabavali. Zatem smo se v dopoldanskem času nekoliko razkropili. Nekateri so odšli proti plaži, drugi na igrala, tretji na trim stezo, četrti so enostavno posedeli v parku in brali ali klepetali. Za kosilo so nam ponudili govejo juho, pa polento in priloženo cvetačo ter brokoli, pa svinjski zrezek v naravni omaki. Otroci imajo tako pri kosilih kot pri večerjah na voljo tudi solatni bar s tremi vrstami solate.

 

Komaj so dočakali popoldanski del dneva, ko smo odšli na bazen, kjer so danes bile na programu vodne igre. Uporabili smo rekvizite kot so žogice, kozarci, škafi,… Veselje je bilo videti otroke, ki so se med seboj povezali, starejše in mlajše v istih skupinah, ki so se borili za zmage. Še prekmalu je bilo popoldneva konec, ampak danes so sploh mlajši že zgodaj prosili, da se gredo stuširati in pripraviti na večerjo, saj jih je plavanje zlačnilo. Pire in pečene hrenovke in solata. Njami… Hrenovke so šle dobro v promet… Večerni del programa so bile predstavitve skupin, pri katerem je vsaka skupina pripravila svojo predstavitveno točko. Petje, ples, igranje vislic…, zabavno je bilo. Najbolj srčkane so bile deklice v najmlajši skupini, ki so zaplesale znamenite »račke«. Ob 22h vsakodnevno branje pravljice in spanje. Lep dan smo preživeli!

 

Slike 3. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

4. DAN

Še eno sončno jutro nas je pričakalo. Nekaj vetriča je premešalo zračne mase in bilo je naravnost super! Sveže. Vstajanje smo zamaknili za 10 minut, kar se je izkazalo kot zelo dobro, saj so vsi otroci pravočasno prišli na jutranjo telovadbo. Kako z veseljem klepetajo med sprehajanjem, mlajši z vzgojitelji, starejši med sabo. Starejši si pri razgibavanju pomagajo tudi z »modrozobnim« zvočnikom in glasbo s telefona, kar je zares super za vse! Tudi na zajtrku nas je pričakalo presenečenje! Nutella, pa salamica in sir, pa jajčka!! Kakšno veselje! Čas po zajtrku je bil namenjen spominom – fotografirali smo se namreč. Vsi, pa vzgojitelji, pa vsaka skupina posebej, pa… resne pa smešne fotke, vsega po malo… Potem pa… – bazen!!! Voda, voda, voda… Čofotanja in smeha ogromno! Pa klepetanja! Pa reševanja Duhcev pri mlajših…

Starejše skupine so začele z delavnicami o samopodobi! Samopodoba mladih je danes pomembna tema, saj si mlada oseba težko zgradi zdravo samopodobo ob vseh vplivih različnih medijev, zlasti interneta in socialnih omrežij. Težko jim je razložiti, čemu je za verjeti in zaupati in čemu ne, saj dostikrat med vsemi vsebinami tega še starši ne znamo presejati. Nato je bil čas za kosilo. Danes kuhar ni imel ravno nekih super idej. Goveja juha z zakuho, pa rizi bizi in pečen piščanec, zraven pa še priloga iz kuhanega korenja in brokolija. Ni prepričal, sploh mlajših ne, ampak smo jih pa po kosilu prepričali vzgojitelji s sladico. Vsi smo namreč dobili SLADOLED!!!! Kako se je prilegel!

Po kratkem počitku so se mlajši udeležili delavnice, kjer so izdelovali lutke iz nogavic, starejši pa so nadaljevali z delavnicami o samopodobi. Preostanek popoldneva smo preživeli na obali, kjer smo malo premetavali morsko travo in jo uporabili kot gradbeni material za zidanje raznih »objektov« iz peska, malo smo plavali v morju, ter se veliko družili, igrali karte, se pogovarjali, jedli kokice in »pombere« do večerje, ko smo si privoščili makaronovo meso in solato. To je bila res dobra večerja! Po še nekaj čisto prostega časa smo se ob 20h usedli pred platno in si ogledali animirani film. Pa običajno branje pravljic in spanje…. Zzzzz, zzzz… naši otroci, kakšen »zzzzz« vmes pa je tudi od komarjev… 😀

Slike 4. dne si lahko ogledate na tej povezavi. 

5. DAN

Še eno lepo jutro nas je prebudilo. Zajtrk je bil precej standarden, danes brez sira in salamic, pač pa kosmiči, maslo, marmelade, med in nutella. Kot vsak dan smo se tudi danes pred zajtrkom sprehodili in nekoliko razmigali. Se kar prileže premakniti sklepe, čeprav večini sprva ni najbolj všeč… Ja, zbuditi se je treba!

Današnji dan je bil poseben, ker sta nas obiskali prehranski svetovalki iz Centra za zdravo življenje iz Izole. Organizirani sta bili dve delavnici, dopoldanska in popoldanska, na njih pa se je razvrstilo 5 skupin. Ampak to je itak bil samo prvi del tega programa. Drugi del izvedbe še sledi konec tedna.

Kosilo. Po cvetačni juhici je glavna jed danes bila sestavljena iz polente, ki ji je kuhar priložil kos svinjskega zrezka z omako pa še malo kuhane zelenjave. Solatni bar je tudi del vsakdanje ponudbe. Aaaa, pozabili smo omeniti, da je odličen sladoled na palčki zdaj vsakodnevna sladica. Za občutljive na laktozo imamo seveda sladolede brez laktoze… Za vsakogar nekaj torej!

Popoldanski del dneva se je začel s simpatično delavnico, ki je pritegnila predvsem mlajše. Iz doooolgih balončkov smo se učili izdelovati figurice – kužke, mucke, labode,… Zabavno je bilo poslušati pokanje balonov, ki niso zmogli tolikšnega pritiska in opazovati nastajajoče figurice. Medtem, ko so mlajši otroci uživali ob izdelovanju teh figuric, so se starejši zabavali po svoje. Dekleta z veseljem, vsaj nekatera, svoj čas in energijo namenjajo mlajšim… Pletenje kitk, pestovanje, tekanje, igranje skrivalnic… Fantje se bolj posvečajo športnim dejavnostim. Na voljo imajo igranje nogometa, košarke in odbojke. In to kar radi počnejo. Ahhh, seveda, pa poslušanje glasbe. Brez glasbe ni življenja najstnika…

Večerni del: za večerjo pire krompir, blitva in ribica iz pečice. Sfilirana. Po večerji smo se udeležili »havajskega večera« v zdraviliškem amfiteatru, kjer so zlasti mlajši z veseljem živahno sodelovali na plesih, starejši pa so si privoščili klepet, hec, nagajanje… Čas za spanje je bil zaradi programa prestavljen na nekoliko kasneje, spat smo šli ob pol enajstih, ampak, juhuuu, naslednji dan smo lahko spali uro dlje. Tako da, vse ok!

 Slike 5. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

6. DAN

Pričakal nas je sončen dan. Zajtrk je bil spet v bogatejši izvedbi, dodali so šunko, sir in jajca. Po zajtrku so čez dan sledile delavnice o samopodobi, ki jih je vodila vzgojiteljica Tanja. Z otroci je delala po skupinah, delavnica je bila zelo interaktivna, izjemno zanimivo je bilo opazovati otroke, ki so delili svoje izkušnje in mnenja ter dajali pozitivne feedbacke svojim prijateljem. Dopoldne smo odšli na bazen in presenečeno ugotovili, da je voda hladna, morje pa nič manj, zato smo šli v vodo večkrat, ampak za krajši čas. Za kosilo smo jedli riževe rezance, goveji zrezek v omaki in bučke s korenjem za zelenjavno prilogo. Po popoldanskem počitku smo se udeležili delavnice ročnih spretnosti, na kateri smo barvali škatlice in izdelovali šatulje. Preostali del dneva smo preživeli, kot smo se odločili sami.

Za večerjo smo končno dočakali pommes frittes in čevapčiče! Kakšno veselje! Repete pomfrija so nam prinesli kar v veliki skledi. In ga je spet zmanjkalo. Zvečer smo se odpravili v amfiteater, kjer je bil na programu večer talentov »Rtič ima talent«. Tam nismo nastopali, pač pa smo bili publika. Nekaj časa smo se še podili naokrog, ob 22h pa smo se odpravili nazaj v paviljon, se pripravili za spanje, prebrali pravljice in ugasnili luči… Zzzzz……

Slike 6. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

7. DAN

Pogled v nebo ni obetal dobrega. Sivo, vetrovno jutro se je nakazovalo. Ko smo stopili pred hišo, smo opazili ostanke lužic. Torej je ponoči celo deževalo. Prvič smo se odločili preskočiti jutranjo telovadbo. Edino skupina školjk je pogumno oddelala tudi to. J In bila nagrajena z opazovanjem lepo rejenih, čudovitih rjavih veveric, ki so plezale v borovcih.

Po zajtrku smo se odpravili po aktivnostih. Starejši so odšli na športne igre, mlajši so poslušali predavanje o zdravi prehrani in celiakiji. Veliko uporabnega so slišali, živahno so prispevali k diskusiji in delili svoje izkušnje. Športne igre so vključevale skupinske igre kot nogomet, košarka in odbojka, poligon in »vroč kokos« za konec. Po delavnici smo šli na kosilo.

Med popoldanskim počitkom so skupine dobile nalogo pomagati vzgojiteljem, ki so v tej vlogi letos prvič, da se pripravijo za večerni krst vzgojiteljev. Deklice so zagnano sodelovale – kreirale, rezale in »šivale« so, dečki so se pri teh opravilih vključevali nekoliko manj, so se pa bolj posvetili športu. Popoldanski program smo tudi sicer posvetili športu: organizirali smo atletske igre za mlajše otroke, starejši so igrali odbojko, nogomet in košarko. Po večerji smo imeli krst novih vzgojiteljev ter ples. Kot običaajno smo ob 22h ugasnili luči…Hladnejši veter, ki je zapihal proti večeru, je pripravil noč za dober spanec.

Slike 7. dne si lahko ogledate na tej povezavi. 

8. DAN

Pričakalo nas je hladnejše jutro in celo par kapelj dežja je padlo, preden smo vstali. Opravili smo jutranjo rutino, aktiven sprehod in se najedli za zajtrk. V dopoldanskem delu dneva smo na delavnici izdelovali svečnike za čajne svečke. Delavnica je bila prav prijetna. Steklene kozarčke smo okrasili z različnimi poslikavami in ornamenti, da so postali umetnine. Kdor se ni udeležil delavnice, je imel čas in priložnost za šport, družabne igre, branje in klepetanje.

Kmalu po kosilu nas je že čakal avtobus, s katerim smo se odpravili na kratek izlet v Koper. V slaščičarni Kapitanija so posebej za nas izdelali sladoled, in to v veliko okusih, ki smo si ga lahko privoščili brez skrbi za naše počutje. Več okusov je bilo na voljo celo za otroke z laktozno intoleranco. Vzporedno je imel predstavitev svojih produktov podjetje Schär. Otroci so poskusili vse predstavljene izdelke, sladko in slano pecivo, sendviče iz brezglutenskega kruha, najdaljša vrsta pa se nam je zdela pred stojnico, na kateri so pekli pizze, za katere so uporabili testo iz brezglutenske moke, pripravljeno z drožmi. Po povratku v paviljon smo si privoščili še večerjo in pred spanjem uživali v večeru opazovanja zvezdnih utrinkov.

Slike 8. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

9. DAN

Čudovito nedeljsko jutro. Jutranji sprehod čez zdraviliški park in zajtrk. Po zajtrku pa se je prva skupina odpravila na izdelavo pizz. Vse so naredili sami, od začetka do konca, od mešanja sestavin, izdelave testa, oblikovanja pizz, oblaganja pizz in same peke. In na koncu so vseh preko 100 spečenih pizz tudi pojedli. Pri tej delavnici smo pomešali starejše in mlajše, da so bili vsi vključeni. Tudi sicer je bila to aktivnost, v katero so se skozi dan vključili čisto vsi otroci, pri izvedbi pa nas je podprlo podjetje Vitapek iz Murske Sobote, prva pekarna v Sloveniji brez glutena. Preostali del dneva je bil namenjen kopanju. Po večerji je sledil kino. In ob 22h spanje….

Slike 9. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

10. DAN

Nastopil je dan, ko smo otroke presenetili z novico dneva namreč, da zjutraj ne bo telovadbe in so zato lahko pol ure dlje spali. Po zajtrku smo imeli delavnico, na kateri smo se učili igrati na zanimiv instrument, ki se imenuje “cajon”. Gre za ritem instrument in otroci so izjemno uživali, prav v vseh starostnih skupinah. Čas so preživljali v senci borovih dreves in sam ritem, ki so ga izvabljali iz instrumentov, jih je spravljal v dobro voljo. Seveda so bili razdeljeni v skupine, saj jih je veliko. Kdor ni bil na delavnici, je svoj čas lahko preživljal ob bazenu ali na plaži, popoldanski del dneva pa je itak bil namenjen pripravi na jutrišnji odhod. Praznili so omarice, iskali kose svoje prtljage in zlagali v kovčke in potovalne torbe. Kljub temu seveda imamo nekaj stvari, ki so naše, a od nikogar! Po večerji smo imeli še poslovitveni ples, saj bomo zjutraj Debelemu rtiču in drug drugemu rekli “Na svidenje!” za letos in se ob 9h odpravili proti Mariboru.

Hvala, Društvo za celiakijo! Hvala, Debeli rtič! Lepo je bilo! Do snidenja…

Slike 10. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

SPONZORJI: