Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obnovitvena rehabilitacija otrok in mladostnikov 2018

Priprave na Obnovitveno rehabilitacijo otrok in mladostnikov – Debeli Rtič 2018

S pripravami na obnovitveno rehabilitacijo vsako leto pričnemo že kar takoj po zaključku prejšnje rehabilitacije in tako je bilo tudi letos. Rezervacija prostora, dogovarjanje o programih, sestanki pedagoškega vodstva in vzgojiteljev, priprava in oddaja razpisa, ki je eden izmed ključnih pogojev za izpeljavo rehabilitacije ipd. aktivnosti so tiste s katerimi smo se ukvarjali od lanske jeseni do letošnje pomladi. V spomladanskih mesecih pa smo nadaljevali z dogovarjanji z letoviščem Debeli Rtič o samem poteku rehabilitacije – med katera sodijo tudi zelo pomembna dogovarjanja in preverjanja jedilnikov – živil, ki jih bodo otroci uživali v času rehabilitacije. Jedilnike (živila), ki morajo biti res natančno dorečeni, je preverjala Aja Mijatov, mag. dietetike in si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah. 

Zajtrki

Malice

Kosila

Večerje

Sladice

Ker pa je naš odhod na 10 dnevno rehabilitacijo tako rekoč pred vrati, pa objavljamo v nadaljevanju tudi razpored postankov avtobusov, ki bodo iz Maribora krenili to nedeljo 5.8.2018 ob 8.00 uri zjutraj. 

 Kraj Čas odhoda
 05.08.2018
 Čas prihoda
 15.08.2018
 Maribor 8.00 13.35
 Tepanje 8.25 13.15
 Celje – Počivališče Lopata   9.00 12.40
 Ljubljana – Počivališče Barje   9.55 11.25
 Lom – Počivališče 11.00 – 11.30   10.25 – 11.00
 Studenec – Počivališče 11.50 10.00
 Ravne – Bencinski servis Petrol   12.15 9.30
 Debeli Rtič 12.40 9.00

OBVESTILO: Vse starše naprošamo, da pedagoško vodjo (Majo Piskernik) kontaktirate po telefonu le v nujnih primerih v času od 17.00 do 18.00. V kolikor bo potrebno vas bo pedagoško vodstvo kontaktiralo na vaše dane kontakte. Dovolimo pedagoški vodji in vsem vzgojiteljem, da čas na rehabilitaciji posvetijo otrokom, da jim pričarajo nepozabne počitnice, kar je njihov glavni namen in cilj.

1. DAN

Danes smo se zbudili v čudovito sončno jutro in nežni sončni žarki, so nas spremljali v pričakovanju zabavnega morskega dne. Naša pot je bila vedno bolj polna veselja in nasmejanih obrazov otrok ter nas vzgojiteljev, ko smo se ponovno srečali in si radostno segli v objem. Veliko smo si imeli za povedati, zato je naša skoraj štiri urna vožnja do Debelega rtiča, hitro minila.

Ob prihodu na Debeli rtič, smo se vsej količini prtljage navkljub, zelo hitro raztovorili, saj so naši starejši fantje prijazno prevzeli prtljago mlajših otrok, da smo se lahko hitro odpravili na kosilo ter potešili svojo lakoto.

Sledil je prost dan za kopanje, kartanje in ostale družabne igre. Kmalu je sledila večerja. Po večerji so se mlajši otroci odpravili v amfiteater na Mini štafeto, starejši pa na odbojko, košarko in nogomet.

Večer se je prevesil v noč. Sedaj je čas za sladko spanje otrok, mi vzgojitelji pa imamo nekaj časa za sestanek in prijetno druženje.

Lahko noč.

Se beremo jutri.

Maja Martinuč

Slike 1. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

2. DAN

Današnji dan je bil zelooooo pester.

Po zajtrku se je nekaj skupin odpravilo na bazen in v morje, drugi pa so se zabavali ob igranju namiznega nogometa, biljarda ter drugih družabnih iger.

Popoldan smo se lotili najbolj zabavne ustvarjalne delavnice današnjega dne, poslikave majic. Vsak si je poslikal svojo majico in iz nje naredil pravi unikat. Prav lepo je bilo videti, kako jih vodi umetniški navdih. Jedilnica je bila tako polna barv, idej in ustvarjalnih rok.

Svoj dan smo nadaljevali s kopanjem, kartanjem, igranjem nogometa, košarke in druženjem.

Ob 17h je bila na sporedu HOT SPROSTITVENA JOGA z ZVOČNO KOPELJO, ki se jo je udeležilo 25 otrok. HOT joga zato, ker nam je bilo res vroče..  po bolj živahnemu delu joge, pa smo se sprostili ob zvokih naravnih inštrumentov v objemu našega gozdička.

Sledila je večerja in večerni program Debelega rtiča, na katerem so se predstavile skupine otrok iz vseh pavilijonov. Iz našega pavilijona so sodelovali predvsem mlajši otroci in se predstavili na svojstven način. Starejši pa so si večer popestrili z igranjem nogometa, odbojke, kartanjem in drugimi dejavnostmi.

Spat se ni dalo brez pozne malice, sveže pečenega kruha, ki je potešil lakoto pred spanjem. 

Naprej pa jutri…

Maja Martinuč

Slike 2. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

3. DAN

Tudi današnji dan smo pričeli z jutranjo telovadbo, ki so jo vodile naše najstarejše Piratke.

Po zajtrku se je že začel niz zelo zanimivih delavnic o higieni, ki jih je za nas pripravil in izvedel Gregor Jereb. Otroci so se delavnic udeležili po skupinah, ter našemu Gregorju zastavljali zanimiva vprašanja. Pogovarjali smo se predvsem o pomembnosti kvalitetnega in pravilnega umivanja rok, ki preprečuje prenos nezaželenih bakterij in glutena, ter ohranja naše zdravje v ravnovesju. Najbolj prepričljiv in zabaven del delavnic pa je bil preizkus umivanja rok, ki smo ga izvedli s pomočjo kreme obogatene s fluoroscentno snovjo. Ko smo si namazali roki vsak na svojem »avtopilotu«, kot si jih avtomatsko, torej rutinsko operemo, smo ju dali v posebno napravo z ultravijolično svetlobo, ki zelo nazorno prikaže, kje smo kakšen del izpustili. Bilo je za vsakega res zanimivo in verjamem, da se je zavedanje o pomembnosti kvalitetnega pranja rok zagotovo razširilo.

Popoldan sta se dve skupini udeležili kuharske delavnice, na kateri sta se preizkusili v peki z novo Schar Mix B moko, s katero sta pripravili slastne štručke, pice in kruhove rolice. Ker pa je naša Naomi praznovala svoj rojstni dan, smo jo presenetili z njami brezglutensko tortico v lončku in darilcem.

Kopanje, družabne igre in športne aktivnosti so pri nas del vsakdana. Zvečer smo po programu Debelega Rtiča izbirali Miss in Mistra Debelega rtiča. In seveda smo tudi letos imeli zmagovalce v mlajši starostni skupini. Naša Miss je postala Arja, mesto prve spremljevalke je zasedla naša Ira, naš Vito pa je postal Mister Debelega rtiča. Čestitke vsem našim zmagovalcem in tudi vsem pogumnim sodelujočim! 

Sledil je ples, po plesu, pa sem Morskim školjkam pripravila presenečenje, večerno zvočno razvajanje z naravnimi inštrumenti, s pomočjo katerih sem jih zazibala v sladko spanje. Nekaj malega sem zapela tudi Meduzam, da so tudi one hitro in sladko zaspale.

Sedaj je ura skoraj polnoči.. vzgojitelji smo zaključili s sestankom, sedaj je na vrsti čips in kmalu tudi spanje.. mi pa se beremo jutri.

Maja Martinuč

Slike 3. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

4. DAN

Danes ni bilo jutranje telovadbe.. spali smo.. Jeeej!!!

Veliko veselja smo s tem pričarali predvsem našim starejšim ponočnjakom.

Po zajtrku smo se odpravili na obisk v Vojašnico slovenskih pomorščakov v Ankaran, kjer smo si po skupinah ogledali dekompresijsko komoro, zanimivo potapljaško in drugo pomorsko opremo, si ogledali spominsko sobo, ter prisluhnili splošni predstavitvi. Vsi vojaki so bili zelo prijazni in nasmejani, zato so pričarali prijetno in sproščeno vzdušje tudi nam.

Svojo pot smo nadaljevali v center mesta Koper, kjer so imeli otroci prosto za raziskovanje mesta, nakupovanje spominkov in lizanje brezglutenskega sladoleda.

Vrnili smo se v času kosila, ter popoldanski čas izkoristili za druženje, ustvarjanje, kopanje in počitek.

Po večerji smo si oblekli porisane majice našega društva in naredili nekaj skupinskih slik.

Sledil je kino večer, kokice, čipsi in vse kar spada zraven.

Tudi vi uživate tako kot mi?

Z vami in za vas, Maja Martinuč

Slike 4. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

5. DAN

Jutranjo telovadbo smo tokrat popestrili z glasbo. Nekaterim je dala več enegije, drugi pa so še vedno napol spali.. haha

V dopoldanskem času so se mlajši otroci udeležili predavanja/delavnice z Ajo Mijatov, ki jim je na njim razumljiv način predstavila celiakijo in kako se z njo soočati.

Za malo starejša dekleta pa sem izvedla 3 urno delavnico Čar samozavesti, na kateri smo spregovorile o pozitivnem samogovoru in kako je pomembno, sprejeti in vzljubiti samega sebe. Na koncu smo naredile še nekaj jogijskih vaj, ter sproščujočo zvočno kopel. Verjamem, da so dekleta odnesla veliko dobrega za življenje.

V popoldanskem času sta imeli dve skupini kuharsko delavnico peke kruha, pice in tortice v lončku. Njami! Vse je bilo zelo okusno!

Sledila je povsem običajna večerja, po njej pa trening nogometa z nogometnim trenerjem, kjer so fantje imeli priložnost, da se nekaj novega naučijo.

Na večerni program »Rtič ima talent«, se je prijavilo nekaj naših mlajših otrok, ki so veselo peli, delali kolesa in plesali. Bilo je zabavno.

Zdaj pa nam sledi le še zgodnje spanje, pred tem pa zvočna kopel za moje Pirate, da se nežno zazibajo v spanje.

Hvala, ker nas spremljate.

Maja Martinuč

Slike 5. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

6. DAN

Današnje jutro smo začeli z jutranjim sprehodom. Sledila je celodnevna ustvarjalna delavnica »Odštekan stil« na kateri so otroci ustvarjali, šivali in izdelovali odštekana oblačila, s katerimi so se zvečer predstavili v amfiteatru. Zmagala sta dva naša pirata, ki sta tekmovala, eden v vlogi ženske, drugi v vlogi fanta. Bilo je zelo zabavno! J Vsi smo navijali in se »fajn« nasmejali.

V popoldanskem času pa smo se nasmejali in zabavali na Krstu vzgojiteljev, ki ga tradicionalno priredimo za vse nove vzgojitelje. Zaprisegli so, da nas bodo zmasirali, otrokom postlali postelje, bili vedno zabavni in nasmejani, ter vodili jutrišnjo telovadbo.

Sedaj je čas, da gredo otroci spat in da se vzgojitelji podružimo in pričnemo s praznovanjem naše slavljenke, vzgojiteljice Jasmine.

Nadaljujemo jutri…

Maja Martinuč

Slike 6. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

7. DAN

Današnji dan smo pričeli s športnimi igrami. Igrali smo nogomet, košarko, odbojko, med dvema ognjema, badminton, skakali smo s kolebnico, imeli fitnes na prostem, nekateri pa so preplavali nekaj morskih dolžin.

Po kosilu smo imeli delavnico izdelovanja nakita, na kateri so otroci naredili prav lepe umetnine. Uhančki, zapestnice in verižice, so krasili tako učitelje kot otroke.

Po večerji je sledila Sprostitvena joga z zvočno kopeljo, na kateri smo se dobro razmigali in tudi sprostili.

Sedaj je čas za Male sive celice v amfiteatru, kjer se bodo otroci preizkusili v svojem znanju in razgledanosti.

Gremo navijat!

Lep večer vam želim,

Maja Martinuč

Slike 7. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

8. DAN

Nedeljo smo pričeli malo drugače.. nekateri so se udeležili jutranje joge, drugi jutranje telovadbe. Po zajtrku smo se odpravili na lov za iskanjem skritega zaklada. Zaklad je bila Nutella, s katero se je sladkala zmagovalna ekipa.

Po kosilu smo imeli prostovoljno ustvarjalno delavnico, na kateri so lahko otroci izdelovali različne stvari. Res lepe so bile rožice iz krep papirja.

Po večerji smo imeli svoj dogodek: Rakovica ima talent, na katerem so se predstavili otroci s svojimi talenti in ena vzgojiteljica, torej jaz, ki sem tudi tekmovala. Na koncu sem morala priznati premoč naši Zari, ki nas je s hojo po rokah in lahkotnimi akrobacijami, preprosto navdušila.

Večer smo si polepšali z opazovanjem zvezdnih utrinkov. Ležali smo na travi nogometnega igrišča, gledali v lepo jasno zvezdnato nebo, ter svetili z barvnimi svetlečimi zapestnicami.

Naš dan smo tako pripeljali h koncu.. jutri pa novim dogodivščinam na proti.

Lep večer vam želim,

Maja Martinuč

Slike 8. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

9. DAN

Zjutraj nas je na jogi in jutranji telovadbi, tudi tokrat božalo nežno jutranje sonce. Dan smo nadaljevali s kuharskimi delavnicami, katerih se je udeležilo še ostalih nekaj skupin. Spekli so pice, kruh, naredili tortice v lončkih in okusne čokoladne ježke.

Tudi danes smo ustvarjali.. slikali smo na vaze, krožnike, ter izdelovali rožice iz krep papirja.

Zvečer smo imeli tekmovanje v flosanju, na katerem smo podelili tudi medalje v dveh starostnih skupinah. Pri najmlajših tekmovalcih je zmagal Vito, drugo uvrščeni je bil Aljaž, tretje uvrščena pa Pia. Pri starejših je zmagal Jan, Lara je zasedla drugo mesto, skupina Ribic pa tretje.

Ker je teden naokoli, smo ponovno izbirali Miss in Mistra Debelega rtiča. Živa in Brina sta zasedli mesto prve in druge spremljevalke, v skupini mlajših pa je Katja zasedla mesto druge spremljevalke.

Čestitke vsem zmagovalcem in sodelujočim današnjega dne!

Zdaj je čas za otroške sanje, mi vzgojitelji pa se bomo pocrkljali s pico.

Lep večer vam želim,

Maja Martinuč

Slike 9. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

10. DAN

Danes smo zaradi dežja spustili jutranjo telovadbo in raje malo dlje pospali.

Po zajtrku so se starejše skupine udeležile zanimivega predavanja gospoda psihologa, Jerneja Vidmarja, ki je o celiakiji spregovoril skozi čustveno plat. Govoril je o tem, kako se je dobro soočati z boleznijo in iti čez čustveno stisko, ki jo v nas lahko izzove ta sprememba življenjskega sloga.

Kmalu je spet posijalo sonce in vzeli smo si čas za kopanje, pogovore in druge družabne aktivnosti.

Po kosilu so si nekateri otroci ogledali risanko Epic, drugi pa so si vzeli čas za kopanje.

Po večerji pa je sledila najboljša zabava na Debelem rtiču, ki smo jo priredili samo za nas. Vsi smo uživali in plesali v dežju! Na svoj račun so tokrat prišli predvsem starejši otroci, ki so se naplesali za vse dni nazaj! Pravijo, da je bil to najboljši žur do sedaj in veselijo se, da ga bodo tudi v naslednjih letih lahko ponovili! Na koncu pa je sledil še skok v morje za nekaj pogumnih deklet.

Pred spanjem je bilo potrebno potešiti še lakoto, ki je nastala po intenzivnem plesu v dežju, zdaj pa malo druženja na zadnji večer in sladke sanje za nadaljevanje.

Lahko noč.

Slike 10. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

11. DAN

In prišli smo do zadnjega dne našega skupnega druženja.

Ko smo vse pospravili in svojo prtljago zložili na avtobuse, smo se odpravili na še zadnji skupni zajtrk.

Po zajtrku je sledila vsakoletna »dražba« brisač, kopalk, majic, spodnjih hlač in čevljev, ki niso od nikogar.. haha V kolikor se kdo spomni, da mu kaj manjka, naj se obrne na sedež društva, kamor smo odpeljali robo »od nikogar«.

Sledil je odhod in pot proti Mariboru. Na vsaki postaji je prišlo čustveno slovo. Solzice so polzele že na avtobusu ob zavedanju, da se poslovimo za eno leto, z drugimi mogoče za vedno ali daljši čas. Nekateri otroci so dopolnili 18 let in se naslednje leto ne bodo več vračali, zato je takšno slovo še toliko bolj čustveno. Nekateri od njih pa se bodo mogoče vrnili kot vzgojitelji in pomočniki, ter delili svojo lepo energijo z nami tudi na naslednji rehabilitaciji.

Hvala vam, dragi starši, prijatelji in sorodniki, ki ste nas spremljali na naši poti. V veselje nam je bilo deliti naše trenutke z vami.

Z vami in za vas,

Maja Martinuč

Slike 11. dne si lahko ogledate na tej povezavi.

Za vas zapisovala: Maja Martinuč

Fotografiral in objavil: Aleš Šenekar

Rehabilitacijo otrok in mladostnikov s celiakijo so podprli