Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Obiskali smo Prlekijo

Mesec maj je kot naročen za predajanje prvim spomladanskim užitkom na toplem soncu in člani ljubljanske podružnice smo ga izkoristili za dvodnevni izlet po Prlekiji. Tokrat je bi avtobus poln do zadnjega sedeža in veseli smo, da je bila udeležba spet visoka.

Na pot smo krenili v soboto 14. 5. v zgodnjih jutranjih urah. Pot nas je vodila preko Trojan, kjer so se nam pridružili člani iz okoliških krajev, mimo Celja, Pragerskega, Ptuja, Ormoža do Središča ob Dravi. Tu smo si ogledali Oljarno in pridelavo bučnega olja, nato pa smo pot nadaljevali po Jeruzalemski vinski cesti in zidanice Malek. To je nekdanja gosposka hiša iz bogatih lastnikov vinogradov. V stavbi je ogromna preša in pod njo obokane kleti. Posebna zanimivost te obnovljene gosposke hiše, ene od mnogih tu naokrog, je hišna kapela. Tu je namreč nekoč stala najprej kapelica, nato pa je bila okoli nje sezidana sedanja zidanica in vinska klet. Po vodenem ogledu so imeli pokušino vin in kratek čas, da smo naredili skupinsko fotografijo. Nato nas je pot vodila do našega končnega cilja, to so Bioterme v Mali Nedelji. Po namestitvi v hotelske sobe, smo sobotno popoldne namenili vodnim aktivnostim, nekateri pa so si privoščili savnanje. Ob večeru smo poklepetali in si preko malih zaslonov ogledi nastop naše predstavnice na izboru pesmi za Evrovizijo.

V nedeljsko jutro smo se prebudili z dežjem, ki pa nam ni pokvaril dobrega razpoloženja. Dopoldne smo izkoristili še za kopanje ali sprostilne masaže telesa, po kosilu pa smo prijetno utrujeni zapustili hotel in se odpeljali v nekaj kilometrov oddaljen kraj Sakušaki. Tu smo naredili postanek in si ogledali Puhov muzej starodobnih vozil. Po kratkem predstavitvenem filmu o izumitelju Janezu Puhu, sina Slovenskih goric, smo si nato podrobno ogledali nekaj starodobnih dvokoles in motociklov ter obujali spomine na prizore iz starih časov.

Dvodnevni izlet po čudoviti Prlekiji smo zaključili s postankom na Trojanah, kjer smo se poslovili od nekaterih članov, ostali pa v Ljubljani, kamor smo srečno prispeli v predvidenem času. Ostalo nam je le še slovo in lepi spomini na prijeten vikend.

Andrej Košmrlj