Navaden kruh
Sestavine:
1,5 kg presejane brezglutenske moke
4-5 dkg kvasa
1,5 dcl belega olja
1 žlico soli
1,5 l tople vode
Priprava:
Kvas pripravimo, kot običajno posebej na naslednji način: v lonček damo 1 žlico sladkorja, kvas zdobimo in zalijomo s toplo vodo (2 dcl).
Ko se kvas dvigne dodamo 1 zvrhano žlico moke, premešamo in pustimo nekaj minut, nato vlijemo v skledo, v katero smo pred tem presejali moko in naredili jamico – v katero vsujemo kvas. Spet primešamo malo moke, ko se masa v jamici dvigne, približno po 10 minutah – zamesimo testo, dodamo olje, sol in vodo. Testo ne sme biti pretrdo. Nato damo testo v ozki model, ki smo ga dobro namazali z margarino in potresli z brezglutensko moko (testo lepo narahlo zravnamo in potlačimo v model. Pekač pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati približno eno uro. Pečico ogrejemo na 220°C in kruh pečemo 1 uro ali več.
Kruh je izredno okusen, skorja rjavo zapečena, vendar mehka.