Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Nakupovanje brezglutenskih izdelkov po korakih

1. KORAK

Priprava nakupovalnega seznama brezglutenskih izdelkov, seznam pripravite doma in vanj vključite testirane in preverjene izdelke, ki so objavljeni v reviji Celiakija Slovenske društva za celiakijo

2. KORAK

V trgovini izberite košarico/voziček – v kolikor so vidni ostanki drobtin, moke, izberite čistejšo.

3. KORAK

Pri izbiri izdelkov se držite nakupovalnega seznama in preverjenih proizvajalcev

4. KORAK

Pri nakupu svežega sadja in zelenjave ne bi smelo biti možnosti kontaminacije, oz. le
ta ni pričakovana

5. KORAK

Pri izbiri/nakupu svežega mesa bodite pozorni na razporeditev mesa v vitrini in bližino morda paniranih predpripavljenih izdelkov, mesarja opozorite na nujno higieno, da ne uporablja istih žlic, lopatk itd….

6. KORAK

Delikatesa: pozornost pri mesoreznicah, predvsem v manjših trgovinah kjer običajno uporabljajo iste delovne površine za razrez kruha, pripravljajo sendviče….. Pozorni moramo biti na to, da imajo čiste roke….

7. KORAK

izbranih izdelkov na blagajni v nobenem primeru ne zložite na »umazan« trak. Trak naj blagajničarke očistijo, lahko pa nanj podložite nakupovalne vrečke in nanje zložite izdelke. Lahko pa izberite tudi samopostrežno blagajno ali pa prijazno prosite prodajalca, da vam živila skenira “v zraku”.

Za zagotavljanje varne stroge brezglutenske diete ni dovolj le nakup preverjenih brezglutenskih izdelkov, izredno pomembno je tudi pravilno skladiščenje izdelkov v našem domu. V pomoč z nasveti in predlogi, kako pripraviti prostor in preurediti kuhinjo bo v pomoč filmček.

Ogled filmčka

BRANJE IN RAZUMEVANJE DEKLARACIJ

Pri nakupu natančno preberite deklaracijo in sestavine, slovenske prevode navedb sestavin primerjajte z originalnimi zapisi. Ne izbiramo izdelkov, ki vsebujejo moko pšenice, rži, kamuta, bolgura, ječmena, pire, različni zdrobi. Dovoljena žita so: ajda, proso, koruza ter riž, kvinoja. Vendar je potrebna velika pazljivost pri nakupu mok in izdelkov iz žit.. Brezglutenski izdelki morajo biti označeni- prečrtan žitni klas, napis brez glutena ali testiran na vsebnost glutena in objavljen na spisku v reviji Celiakija Slovenskega društva za celaikijo. Ne izberite proizvodov, kjer je navedeno, da lahko vsebujejo sledi glutena .

BREZGLUTENSKI IZDELKI Z OZNAKO – PREČRTAN ŽITNI KLAS

Označevanje z znakom prečrtan žitni klas in pripisom Slovenskega društva za celiakijo ( SDC) je namenjeno izdelkom, katere proizvodnja- nabava,skladiščenje, proizvodnja, pakiranje je bila vodena , spremljana in testirana na vsebnost glutena preko SDC. Takšnim proizvodom društvo podeli znak- kot licenco za uporabo in označevanje izdelkov. Zagotovo so za bolnika s celaikijo najbolj preverjeni in varni brezglutenski izdelki. Uporaba mednarodnega znaka (brez napisa SDC) je zaščitena® in ga uporabljajo tudi druga društva za celiakijo.
Pod znakom je napisana kratica države in številčna oznaka testiranja: SI- 3512345( Slovenija), AT- 3418763( Avstrija), I-24517453 (Italija)……

Nekateri proizvajalci na izdelke sami dodajo različne znake prečrtanega žitnega klasa. Ti izdelki niso preverjeni in izdani preko licence posameznega društva za celiakijo. Velikokrat jih društvo SDC testiranja na vsebnost glutena in rezultate analiz objavi v reviji Celiakija.

BREZGUTENSKI IZDELKI Z OZNAKO- NAPIS BREZ GLUTENA

Veliko proizvajalcev ne označi svoje izdelke z znakom prečrtan žitni klas, ampak je na izdelku napis: brez glutena. Preverite, če so na spisku preverjenih , testiranih izdelkov in objavljeni v reviji Celiakija.

  • Bomboni
  • Čokolada
  • Pripravljen puding
  • Sladoled
  • Paštete
  • Mesni in suhomesni izdelki: slanina, salame, klobase, biftek
  • Pripravljene polivke- omake za testenine
  • Pomes frites
  • Krompirjev čips

IZDELKI BREZ OZNAK, TESTIRANI NA VSEBNOST GLUTENA

Uporabljajte seznam izdelkov objavljenih v reviji Celiakija Slovenskega društva za celiakijo (glasilo tekočega leta in številke, ki niso starejše več kot 2 leti)

IZDELKI, KI PO NARAVI NE VSEBUJEJO GLUTENA

Pri nakupu svežega sadja in zelenjave ne bi smelo biti možnosti kontaminacije, oz. le ta ni pričakovana

  • Sveže sadje, zelenjava, meso
  • Mleko, maslo, smetana

IZDELKI, KI PO NARAVI NE VSEBUJEJO GLUTENA – MOŽNOST KONTAMINACIJE V PROIZVODNJI IN PAKIRANJU

Preverite, da na deklaraciji ni navedeno, da izdelek lahko vsebuje sledi glutena, izberite preverjene izdelke

  • Riž, proso, ajda
  • Zmrznjena zelenjava, ribe
  • Suho sadje, oreščki

IZDELKI, KI VSEBUJEJO SLEDI GLUTENA

Proizvodov z navedbo, da izdelek lahko vsebuje sledi glutena ne izberemo. Takšni izdelki so lahko:

  • Čokolada
  • Čips
  • Sladoled
  • Sladkor v prahu
  • Čaj v filter vrečkah
  • Mesni proizvodi: paštete, klobase, salame
  • Začimbe (mleta paprika, česen v prahu)
  • Ketchup, Majoneza, Gorčica
  • Koruzni zdrob – polenta

IZDELKI, KI LAHKO VSEBUJEJO GLUTEN

Pri izdelkih nepreverjenih proizvajalcev, ki lahko vsebujejo sledi glutena bodite pozorni in raje izberite preverjene.

  • Ledeni čaj
  • Puding Sir
  • Bomboni
  • Kakav v prahu,
  • Vroča čokolada
  • Sladkor v prahu
  • Sadni sok
  • Sadni sirup
  • Jogurt Pršut
  • Zmrznjen program: sadje, zelenjava, meso, ribe…)
  • Ribe- sardele,
  • Tuna v konzervi
  • Pripravljeni mesni narezki v konzervi
  • Fižol,
  • Koruza v konzervi
  • Pripravljene zelenjavne priloge: ajvar, hren
  • Sojina omaka
  • Balzamični kis

Pripravili: Simona Ornik in Aja Mijatov ( SDC v okviru projekta Focus in Cd- nakupovanje 15.2.2018)

Za več vprašanj in odgovorov o nakupovanju si lahko preberete s klikom na gumb

Pogosto zastavljena vprašanja