Nakupovanje brezglutenskih izdelkov po korakih
BRANJE IN RAZUMEVANJE DEKLARACIJ
Pri nakupu natančno preberite deklaracijo in sestavine, slovenske prevode navedb sestavin primerjajte z originalnimi zapisi. Ne izbiramo izdelkov, ki vsebujejo moko pšenice, rži, kamuta, bolgura, ječmena, pire, različni zdrobi. Dovoljena žita so: ajda, proso, koruza ter riž, kvinoja. Vendar je potrebna velika pazljivost pri nakupu mok in izdelkov iz žit.. Brezglutenski izdelki morajo biti označeni- prečrtan žitni klas, napis brez glutena ali testiran na vsebnost glutena in objavljen na spisku v reviji Celiakija Slovenskega društva za celaikijo. Ne izberite proizvodov, kjer je navedeno, da lahko vsebujejo sledi glutena .
BREZGLUTENSKI IZDELKI Z OZNAKO – PREČRTAN ŽITNI KLAS
Označevanje z znakom prečrtan žitni klas in pripisom Slovenskega društva za celiakijo ( SDC) je namenjeno izdelkom, katere proizvodnja- nabava,skladiščenje, proizvodnja, pakiranje je bila vodena , spremljana in testirana na vsebnost glutena preko SDC. Takšnim proizvodom društvo podeli znak- kot licenco za uporabo in označevanje izdelkov. Zagotovo so za bolnika s celaikijo najbolj preverjeni in varni brezglutenski izdelki. Uporaba mednarodnega znaka (brez napisa SDC) je zaščitena® in ga uporabljajo tudi druga društva za celiakijo.
Pod znakom je napisana kratica države in številčna oznaka testiranja: SI- 3512345( Slovenija), AT- 3418763( Avstrija), I-24517453 (Italija)……
Nekateri proizvajalci na izdelke sami dodajo različne znake prečrtanega žitnega klasa. Ti izdelki niso preverjeni in izdani preko licence posameznega društva za celiakijo. Velikokrat jih društvo SDC testiranja na vsebnost glutena in rezultate analiz objavi v reviji Celiakija.
BREZGUTENSKI IZDELKI Z OZNAKO- NAPIS BREZ GLUTENA
Veliko proizvajalcev ne označi svoje izdelke z znakom prečrtan žitni klas, ampak je na izdelku napis: brez glutena. Preverite, če so na spisku preverjenih , testiranih izdelkov in objavljeni v reviji Celiakija.
- Bomboni
- Čokolada
- Pripravljen puding
- Sladoled
- Paštete
- Mesni in suhomesni izdelki: slanina, salame, klobase, biftek
- Pripravljene polivke- omake za testenine
- Pomes frites
- Krompirjev čips
IZDELKI BREZ OZNAK, TESTIRANI NA VSEBNOST GLUTENA
Uporabljajte seznam izdelkov objavljenih v reviji Celiakija Slovenskega društva za celiakijo (glasilo tekočega leta in številke, ki niso starejše več kot 2 leti)
IZDELKI, KI PO NARAVI NE VSEBUJEJO GLUTENA
Pri nakupu svežega sadja in zelenjave ne bi smelo biti možnosti kontaminacije, oz. le ta ni pričakovana
- Sveže sadje, zelenjava, meso
- Mleko, maslo, smetana
IZDELKI, KI PO NARAVI NE VSEBUJEJO GLUTENA – MOŽNOST KONTAMINACIJE V PROIZVODNJI IN PAKIRANJU
Preverite, da na deklaraciji ni navedeno, da izdelek lahko vsebuje sledi glutena, izberite preverjene izdelke
- Riž, proso, ajda
- Zmrznjena zelenjava, ribe
- Suho sadje, oreščki
IZDELKI, KI VSEBUJEJO SLEDI GLUTENA
Proizvodov z navedbo, da izdelek lahko vsebuje sledi glutena ne izberemo. Takšni izdelki so lahko:
- Čokolada
- Čips
- Sladoled
- Sladkor v prahu
- Čaj v filter vrečkah
- Mesni proizvodi: paštete, klobase, salame
- Začimbe (mleta paprika, česen v prahu)
- Ketchup, Majoneza, Gorčica
- Koruzni zdrob – polenta
IZDELKI, KI LAHKO VSEBUJEJO GLUTEN
Pri izdelkih nepreverjenih proizvajalcev, ki lahko vsebujejo sledi glutena bodite pozorni in raje izberite preverjene.
- Ledeni čaj
- Puding Sir
- Bomboni
- Kakav v prahu,
- Vroča čokolada
- Sladkor v prahu
- Sadni sok
- Sadni sirup
- Jogurt Pršut
- Zmrznjen program: sadje, zelenjava, meso, ribe…)
- Ribe- sardele,
- Tuna v konzervi
- Pripravljeni mesni narezki v konzervi
- Fižol,
- Koruza v konzervi
- Pripravljene zelenjavne priloge: ajvar, hren
- Sojina omaka
- Balzamični kis
Pripravili: Simona Ornik in Aja Mijatov ( SDC v okviru projekta Focus in Cd- nakupovanje 15.2.2018)