Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Ljubljančani na izletu po Prekmurju

Za člane ljubljanske podružnice so 14. in 15. aprila 2007 organizirali spomladanski izlet v Moravske toplice. Zaradi velike oddaljenosti od Ljubljane smo se odločili za dvodnevni izlet katerega smo ob kopanju v Termah 3000 popestrili še z ogledi kulturnih znamenitosti in spoznavanju naravnih lepot tega dela Slovenije.

Pot nas je vodila iz Ljubljane preko Trojan, Maribora, Radencev do Moravskih toplic. Tu nas je čakalo kosilo in nastanitev v prijetnih hišicah, krite s slamo. Popoldanski čas je bil namenjen kopanju ali sprehodom v bližnji okolici. Vreme je bilo zelo sončno in toplo zato smo se lahko kopali kar v zunanjih bazenih in se predajali prvim sončnim žarkom. Po večerji smo se z avtobusom zapeljali v 4 km oddaljen kraj Bogojino na turistično kmetijo Puhan. Lastnik Jože nam je pokazal vinsko klet, povedal nekaj o zgodovini samega kraja in pridelavi vin, nato pa je sledila še degustacija vin in izdelkov, ki jih prideluje družina Puhan. Ogled kmetije smo povezali z ogledom edinstvene Plečnikove mojstrovine-Plečnikove cerkve. Na temeljih srednjeveške cerkvice je arhitekt Jože Plečnik v letih 1924 do 1927 zgradil znamenito cerkev Gospodovega vnebohoda in še danes predstavlja arhitekturni biser prekmurskega podeželja, ki še danes privablja množice obiskovalcev, Bogojino pa je spremenil v izrazito izletniški kraj.

Drugi dan smo po zajtrku imeli v hotelu Ajda predavanje na temo »Analize in brezglutenska živila«, ki ga je pripravila Breda Kojc. Prisotni so izvedeli na katere stvari morajo biti posebej pozorni pri nakupovanju hrane. Po končanem predavanju smo zapustili Moravske toplice ter se zapeljali na Goričko. Najprej smo se ustavili v Lemerjih. Ogledali smo si lončarsko obrt, ki je v današnjih časih vse bolj redka, nekoč pa ena izmed glavnih dejavosti na Goričkem. Kdor je želel se je lahko tudi preiskusil v izdelavi, možen pa je bil tudi nakup glinenih spomikov. Pot smo nadaljevali v kraj Krašči na turistično kmetijo Ferencovi, staro že dvesto let. Tu smo si ogledali muzej starih strojev in orodij na prostem ter okolico, ki leži ob idiličnem Ledavskem jezeru. Lastnika Marjeta in Peter z osebjem so nam pripravili okusno in bogato kosilo, seveda brez glutena ter nas postregli s kozarcem dobre kapljice.

Pred nami sta ostala le še dva cilja našega dvodnednega izleta in sicer ogled Gradu na Goričkem ter povratek proti Ljubljani. Grad se omenja že v letu 1275, po 2. sv. vojni oziroma v zaključnih bojih leta 1945 pa je bil opustošen in izropan. Značilnost gradu je, da ima toliko sob kot ima leto dni. Danes se grad s pomočjo programa Phare obnavlja.

V poznih popoldanskih urah smo zaključili potepanje po Goričkem in v večernih urah srečno prispeli v Ljubljano. Udeleženci so bili z izletom in programom zadovoljni ter se polni novih doživetij in spoznanj razšli na svoje domove.