Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Licenciranje gostinskih in nastanitvenih obratov

Slovensko društvo za celiakijo že 36 let deluje za pomoč bolnikom s celiakijo pri nas in tako živi moto društva Izobražujemo. Združujemo. Pomagamo. Pri res velikem naboru naših aktivnosti, zmeraj dodajamo nove in se tako širimo ter rastemo.

Z veseljem sporočamo, da je akreditacija EATING OUT za gostinske (gostilne, restavracije, slaščičarne, ipd) in nastanitvene obrate (hotele, ipd.) pripravljena. Vse ponudnike vabimo k sodelovanju.

Kot edini slovenski član AOECS (Evropsko združenje društev za celiakijo) že leta podeljujemo registrirani znak »Prečrtan žitni klas« za izdelke, ki so pakirani in s tem izdelkom zagotavljamo hitro razpoznavnost in najvišjo stopnjo varnosti za bolnike s celiakijo. Pri neregistriranih napisih in simbolih »brez glutena«, ki si jih nadenejo proizvajalci sami, je varnost izdelkov odvisna le od njihovega upoštevanja zakonodaje, znanja in vestnosti. Pri registriranem AOECS znaku pa vse to še dodatno preverja (certificira) neodvisna institucija.

Zaradi vse večjega povpraševanja ponudnikov gostinskih in nastanitvenih obratov smo se odločili ponuditi tudi akreditacijo EATING OUT. S tem želimo bolnikom s celiakijo zagotoviti varno okolje prehranjevanja zunaj doma, saj je 100% varna brezglutenska prehrana edino zdravilo pri celiakiji.

AOECS podpira svoje članice pri projektih EATING OUT, ki že uspešno živijo v nekaterih državah po Evropi. Primer enega od najboljših primerov tovrstnih praks (tj. v Španiji) smo v marcu 2024 spoznali tudi neposredno, že pred tem pa tudi v Italiji.

Ko gostinski in nastanitveni obrat uspešnp opravijo akreditacijo, prejmejo prepoznaven znak v obliki nalepke, ki jo nalepijo na vhodna vrata. Tako so gostje že ob samem prihodu v lokal prepričani, da je osebje ustrezno izobraženo in hrana, ki jo pripravljajo varna za bolnike s celiakijo.

Več informacij o poteku akreditiranja in pridobitvi znaka EATING OUT sledi v kratkem. V ta namen smo oblikovali poseben zavihek na spletni strani društva: Licenciranje gostinskih in nastanitvenih obratov.