Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Kulinarični dogodek “brezglutenska dieta? nič bat” in mednarodni dan celiakije

Mestna občina Maribor in Slovensko društvo za celiakijo sta ob mednarodnem dnevu celiakije v restavraciji Rožmarin pripravila multimedijski kulinarični dogodek, ki so ga poimenovali »Brezglutenska dieta? Nič bat!«. Dogodek sodi v okvir evropskega projekta LQ-CELIAC, na njem pa sta strokovnjakinji za pripravo brezglutenske prehrane v živo pripravljali značilne slovenske in madžarske jedi iz sestavin, ki so primerne za bolnike s celiakijo. Ob tem sta predstavili tudi pravila priprave brezglutenske hrane in izdali nekaj svojih kuharskih skrivnosti, s pomočjo katerih bodo bolniki s celiakijo lažje sami pripravljali okusne jedi brez glutena.

Kulinaričnega dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec. »Mestna občina Maribor se zaveda družbene odgovornosti projekta in svoje odgovornosti do skupin ljudi, ki so zaradi bolezni potisnjeni na obrobje. Na podlagi pozitivnih izkušenj, ki smo jih dobili v okviru projekta LQ-CELIAC, želimo aktivnosti osveščanja o pomenu celiakije nadaljevati, vključiti pa si želimo tudi druge regije in aktivnosti razširiti na druge pomembne kronične bolezni, ki lahko vodijo v neenakosti,« je poudaril župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec.

Po zaključku kulinaričnega dogodka v Rožmarinu je bila v Kulturno – informacijskem središču EPM ob 13. uri še uradna otvoritev razstave projekta LQ-CELIAC. Na ogled je razstava dokumentarnih fotografij Anite Kirbiš, članice Foto kluba Maribor, ki je v vrtcu Otona Župančiča v Mariboru obeležila delavnico priprave brezglutenskih piškotov in predstavitev slikanice Pšenička Potička in Lukčeva brezglutenska dieta.

V soboto, 1. 6. 2013 smo v Mariboru gostili več kot 100 bolnikov s celiakijo iz Slovenije in Madžarske in tako z bogatim celodnevnim programom obeležili mednarodni dan celiakije.

Po predavanjih v dvorani generala Maistra so si naše gostje ogledali mesto Maribor pod vodstvom dijakov Srednje turistične in gostinske šole Maribor, znamenito Staro trto na Lentu, naše Lutkovno gledališče, ki slovi po tem, da je eno najlepših v Evropi, se popeljali z vlakcem in Dravsko vilo ter dan zaključili z brezglutenskim kosilom pod Pohorjem v hotelu Draš.