Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Kuharski tečaj: priprava hitre in zdrave brezglutenske prehrane

V soboto, 20.02.2016 ob 9. uri smo se zbrali v prostorih Biotehniškega centra Naklo, ker je Slovensko društvo za celiakijo, podružnica Gorenjska, pripravila kuharski tečaj za svoje člane in druge bolnike s celiakijo ter vse druge, ki jih le-ta tematika zanima. Tečaj je bil posvečen pripravi hitre in zdrave brezglutenske prehrane. Tečaju je prisostvovalo 15 udeležencev.

Tečaj je bil primeren primeren za vso družino, zato so bili prisotni tudi mlajši otroci in študenti. Najbolj zanimiv pa je bil del, kjer smo se spoznali z manj poznanimi in večkrat zapostavljenimi polnovrednimi brezglutenskimi žiti – proso, ajda in kvinoja. Iz njihovih kaš smo pripravili enostavne in okusne jedi, ki so zelo primerne za hitre in zdrave obroke, namenjene mlajšim otrokom, šolarjem in študentom. Tako smo pripravili ajdovo kašo z banano, kvinojino kašo z jabolčno čežano, prosen sladki narastek z sadjem in prosen narastek z zelenjavo in piščancem.

Na tečaju smo se naučili izdelati:

  • medeno in masleno testo za praznične piškote za ročno ali testmat izdelavo,
  • testo za domače nudlne za juho in široke rezance,
  • testo za drobno slano pecivo (slani šunka/sir roglički, štručke, grisini, preste, pizze in zvitki).

Tečaj je vodila Danica Rozman, gospodinja, ki za svojo družino že 21 let vsakodnevno pripravlja domače brezglutenske jedi. Zasnovan je bil na način, da otroci s pomočjo staršev ali pa sami po koncu tečaja znajo pripraviti zdrave hitre obroke. Predvsem pa je bil poudarek na preprosti, varni in nekomplicirani pripravi brezglutenskih dobrot.

Udeleženci so po koncu tečaja bili navdušeni nad izvedbo, udeleženka Žana je podala naslednjo izjavo: “Najlepša hvala gorenjski podružnici za realizirani tečaj kuhe in peke v Biotehničnem centru Naklo. Super je bilo, tako vodenje – Danica Rozman bi res morala premisliti o predelavi “štalce” v kuhinjo, kot tudi sama družba. Še enkrat hvala vsem prisotnim za dobro družbo in hvala Hermini in Eva Iskra za podarjeni predpasnik s Čenčo, ki bo odslej vedno moj zvesti spremljevalec. Prvič se mi je tudi zgodilo, da smo praktično skoraj vse pojedli, torej je bila pripravljena hrana zares dobra, za domov pa smo dobili še čudovite nudeljčke za v juhico in piškotke za posladek. Fotografinja je bila udeleženka Monika, ki je z veseljem po fotografirala naše kuharsko-pekovsko druženje. V glavnem same pohvale, res je bilo super in komaj čakam, da bo kmalu spet kaj podobnega.”

Tečaj se je zaključil ob 13. uri.