Izšel je nov bilten Celiakija
Slovensko društvo za celiakijo je v novembru 2023 izdalo nov bilten Celiakija, ki izzide vsako leto 2x in ga prejmejo vsi člani.
Uvodnik odgovorne urednice
Dragi člani in članice,
po dolgem času je pred vami ponovno bilten, na katerega ste gotovo nestrpno čakali. Ker vas z biltenom želim povezati med seboj, boste tudi v tokratni številki prebrali o izkušnjah drugih celiakašev – Breda vam bo predstavila, kako si celiakiji navkljub ni pustila vzeti strasti do potovanj.
Mene pa je za tokratno številko najbolj zanimalo, kako se je skozi zgodovino razvijala znanost o prehrani, saj se pogosto ulovim ob mi sli, ali se res »dovolj« zdravo prehranjujem in od kod izvira vse večje “bombardiranje” z zdravo prehrano in neizbežnimi potrebami po ana lizi vitaminov in mineralov zaradi njihovega vpliva na naše telo. Morda ob prebiranju zanimivega in izčrpnega »zgodovinsko-prehranskega« prispevka doc. dr, Maje Šikic Pogačar tudi sami najdete odgovor na vaša morebitna vprašanja.
Nikakor ne želim niti zaobiti dejstva, da letos mineva že 35. leto organi ziranega delovanja za pomoč bolnikom s celiakijo pri nas. Na dan usta novitve organiziranega delovanja 24. marca so namreč na pobudo pred sednika Podravske podružnice Mitja Kozarja posneli radijsko oddajo in TV prispevek o začetkih skupnega delovanja za pomoč bolnikom s ce liakijo. Pod peresom Anite Kirbiš je nastal prispevek o začetkih skupne ga delovanja. Poudarim naj, da skupno delovanje pomeni tudi skupno pot, na kateri želimo podpreti vse. Tako so v letošnjem letu predstavniki Slovenskega društva za celiakijo Državnemu zboru RS predstavili pobu do za pomoč bolnikom s celiakijo pri preskrbi z njihovim edinim zdravi lom – brezglutensko hrano. V ta namen sta potekali 15. nujna seja Odbora za zdravstvo in 14. nujna seja Odbora za delo, družino in socialne zadeve in invalide. Posnetek si lahko ogledate na MMC portalu RTV365 – Skupne seje delovnih teles Državnega zbora, prispevek pa preberete v reviji.
Ne glede na vse pa smo tudi v letošnjem letu izpeljali ekskurzijo v tovarno našega največjega podpornika, brez katerega si marsikateri celiakaš ne more predstavljati življenja, Schära.
Prijetno branje vam želim,
Živa Kuliš
Vsebina:
Uvodnik
Razvoj znanosti o prehrani
35 let prvega društva za celiakijo – mednarodni dan celiakije
Prireditev ob 30. obletnici delovanja Slovenskega društva za celiakijo
Spomini na nastajanje Slovenskega društva za celiakijo (SDC)
Predstavitev pobude za pomoč bolnikom s celiakijo pri nakupu njihovega edinega zdravila – brezglutenske hrane
Pobuda za pomoč bolnikom s celiakijo
Seznam šol in vrtcev
Vloge za status šibkega člana
Celiakašem smo pomagali ob poplavah
19. zimski športni dan SDC v Ribnici na Pohorju
Slovenski celiakaši v tovarni Dr. Schar
Bredina izkušnja, Islandija in potovanje po Islandiji
Tabor družin
Aktivnosti podružnic
Podružnica za Primorsko:
Kuharska delvnica: Velikonočne dobrote z Majo Piskernik
Pohod ob Mašunski gozdni učni poti
10. Rehabilitacijski tabor v Tolminu
Podružnica za Ljubljano:
Piknik
Otroška kuharska delavnica z Majo Piskernik
Recepti
Dvodnevni izlet po slovenskem primorju
Podružnica za Gorenjsko:
Proslava ob 20. obletnici delovanja podružnice
Kuharska delavnica: Peka z drožmi z Natašo Naneva
Kuharska delavnica: Slano-sladko poletje z Vanjo Štrumbelj
Podružnica Celje:
Predbožični Celovec
Bosna in Hercegovina – rafting po Neretvi in ogled Titovega bunkerja v Mostarju
Podružnica za Koroško:
Prednovoletno druženje
Kuharska delavnica: Brezglutena iz krušne peči z Boštjanom Juvanom
Podružnica za Podravje:
Kostanjev piknik
športni dan za vse generacije
Punat – letovanje otrok v sodelovanju z Rdečim križem Maribor
Podružnica za Pomurje:
Kuharska delavnica: Brezglutenske dobrote iz vlečenega testa z Majdo Jurše
Izlet na Koroško in v Slovenj Gradec
Pohod treh src v Radencih
Seznam izdelkov
Kako si s testiranji pomagamo pri oceni ustreznosti živila?
Testiranja izdelkov na prisotnost glutena
Ugodnosti
Društvena kronika