Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Gostili smo predstavnike tujih društev – 28 konferenca AOECS

Na tokratnem srečanju, ki ga je organiziralo Slovensko društvo za celiakijo v Termah Olimia je asist. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., predaval o celiakiji in glutenski občutljivostiJasmina Dolinšek pa je predstavila zaključek projekta LQ Celiac.

Nadalje je bilo v grobem predstavljeno delovanje in nastajanje zakonodaje EU, predstavljeno je bilo delo organizacije Codex Alimentarius, ki se ukvarja s standardi glede hrane in korespondenca AOECS s predstavnikom Evropske Unije za zdravstvo glede nove evropske regulative.

Na delavnicah je bilo v središču poenoteno evropsko licenciranje brezglutenskih izdelkov, saj kar nekaj licenc za podeljevanje znaka »prečrtan žitni klas« poteka le na nacionalnih nivojih. Poleg tega je beseda tekla še o merilih, po katerih se proizvajalec brezglutenske hrane tretira kot mednarodni proizvajalec, in o standardih, po katerih naj bi preverjali kakovost licencirane hrane.

Ena od osrednjih tem je bilo tudi podeljevanje omenjenega znaka za nadomestke hrane, zdravila in kozmetiko. Razlogov za in proti je veliko, vendar je prevladalo mnenje, da se znak podeljuje le za hrano. Predlagano je tudi bilo, da se ukine navedba, da je hrana, ki vsebuje od 20 do 100 ppm glutena, »hrana z nizko vsebnostjo glutena«, saj je lahko za nekatere zavajajoča.

Sponzorja dogodka, švedska Fria in italijanski Schär, sta pripravila okroglo mizo o pričakovanjih celiakašev o brezglutenski hrani. Skupaj smo ugotovili, da je na prvem mestu varnost. Sledi kakovost, saj želimo, da je brezglutenska hrana tudi dobra in zdrava. Prav vsi bi si pa želeli cenejšo hrano.

Poleg sodelovanja v razpravah smo čas namenili tudi neformalnemu druženju ter medsebojni izmenjavi informacijo o različnih oblikah organizacije in delovanja združenj za celiakijo v Evropi.