Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Dvodnevni rehabilitacijski tabor v Tolminu

Letos smo se odločili, da bo podružnica za Primorsko organizirala dvodnevni rehabilitacijski tabor. Zbrali smo se v Tolminu, 15. 6. 2014.

Najprej smo se namestili in postavili šotor. Šotor smo si izposodili pri koprskih tabornikih. Tabornik Dušan nas je vodil pri postavljanju le-tega. To je bilo za nekatere prvič, da so sploh prespali v naravi, zato je ta dogodek bil še bolj poseben.

Takoj smo si ogledali tudi okolico tabora. Spustili smo se po bližnji potki in odšli do reke. Tam smo namočili noge v Tolminko, vendar je bila premrzla da bi se kopali v njej.

Pred kosilom se je del udeležencev odpravil na pohod do slapa Beri. Pot ni bila pretežka in nas je vodila nedaleč stran od Poljubinja. Na poti smo klepetali in si izmenjevali izkušnje glede brezglutenske diete in celiakaškega življenja nasploh.

Naš mojster Danilo je pričel s pripravami brezglutenskega kosila. Seveda so tudi ostali udeleženci pomagali pri pripravi golaža s polento. Danilo nam je razkril nekaj skrivnosti pri pripravi govejega golaža, tisto kar pripomore k boljšemu okusu. Podučil nas je o tem, kako zgostiti golaž brez moke, saj je to za celiakaše zelo pomembno. Golaž se je kuhal kar nekaj časa in vsi smo ga nestrpno pričakovali. Na koncu smo še skuhali polento in si postregli z odličnim kosilom.

Po brezglutenskem kosilu je sledilo predavanje Brede Kojc. Skozi pogovor nas je vodila k razmišljanju o pripravi hrane na pikniku. Opozorila nas je na pasti pri pripravi.

Že takoj smo se pogovorili o mesu, ki ga kupimo. Rekla je, da je najbolje da se z mesarjem pogovorimo in mu rečemo naj pred nami zmelje meso in naj ne uporabi nobenih začimb (začimbe v prahu lahko vsebujejo gluten). Potem smo se pogovorili tudi o pivu, ki se ga zaradi boljšega okusa zliva na meso. Pivo pa seveda zaradi ječmena vsebuje gluten in tako pride do kontaminacije.

Po popoldanskem počitku in predavanju smo se odpravili na pohod do sotočja rek Tolminke in Soče. Pogled na sotočje je bil prekrasen in kljub manjši plohici, smo se imeli zelo lepo. Pot nas je vodila tudi mimo vojaškega pokopališča skozi park. Na poti smo veliko klepetali, se smejali in si izmenjevali izkušnje.

Z novim znanjem s predavanja smo se odpravili pripravljati meso in zelenjavo za večerjo na žaru. Za večerjo nam je mojster Dušan spekel meso in zelenjavo na žaru. Pri pripravi brezglutenske večerje smo sodelovali vsi. Tako smo pripravili vso potrebno zelenjavo, jo oprali in očistili, nato pa jo spekli. Pri tem smo pazili, da so bile vse začimbe preverjene in tudi meso je bilo preverjeno že pri nabavi. Glede na to, da so bili prisotni tudi nebolniki, smo bili predvsem pozorni na to, da na plošči ni bilo glutenskega kruha, da ne bi prišlo do kontaminacije. Prav tako se mesa ni zalivalo s pivom, kar je v navadi zaradi boljšega okusa, saj pivo lahko vsebuje gluten.

Po večerji smo namenili čas skupnemu druženju. Članica predsedstva je pripravila različne socialne igre, preko katerih smo se bolje spoznali. Ob njih smo se tudi veliko nasmejali, zmagovalci pa so prejeli tudi simbolične nagrade.
Sledilo je druženje in spanje v šotoru.

V nedeljo, 16. 6. 2014 so prvi prebujeni udeleženci pričeli s pripravo brezglutenskega zajtrka. Odločili so se, da bodo pripravili palačinke. Pripravo peke palačink je vodil mojster Domen. Njihova odločitev je bila, da bodo palačinke samo iz brezglutenske moke, zato da ne bi prihajalo do nepotrebne kontaminacije. Med delanjem mase so bili pozorni na razmerje, da ne bi bila masa pregosta ali preredka. Vsi udeleženci so bili zelo zadovoljni z zajtrkom in palačinke zelo pohvalili.

V dopoldanskem času smo se odpravili na ogled Tolminskih korit. Pot nas je vodila mimo okoliških vasic, kmetij in po gozdu. Vsi smo bili zelo navdušeni nad Tolminskimi koriti, reko Tolminko in samo naravo nasploh. Udeleženci so poudarili, da so taki pohodi potrebni za zdrav način življenja, ki je pri celiakaših nasploh pomemben.

Za kosilo smo uporabili golaž od prejšnjega dne, le da smo tokrat skuhali testenine. Kuhale so se samo brezglutenske testenine, tako da ponovno ne bi prišlo do nepotrebne kontaminacije.

Po krajšem počitku smo tabor pospravili in se utrujeni, vendar z lepimi občutki odpravili proti domu.