Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica za samopomoč v Izoli

V SDC podružnici za Primorsko smo organizirali kuharsko delavnico za bolnike s celiakijo, ki je potekala dne 21. Aprila 2012 v Srednji Gostinski in Turistični šoli Izola.

Tema srečanja je bila ”Olajšamo si pripravo brezglutenskih jedi”. Kuharsko delavnico je vodila ga. Majda Jurše, ki je kot vedno poskrbela, da je peka kruha, kuhanje in priprava jedi potekala kot po maslu. Pripravljali smo zakuhe, priloge in prikuhe.

Ga. Majda je vsaki skupini razdelila svoj recept in vsi smo bili že na delu. Vsaka skupina je pripravljala svojo jed in obenem pozorno opazovala delo drugih skupin. Pripravili smo pleskavice in lepinje, testo za rezance in ribano kašo, koruzne žličnike s skuto in krompirjeve hrustavce, gobovo juho in žgance, zelenjavne zrezke in seveda spekli kruh.

Pri pripravi jedi in kuhanju je z nami sodeloval tudi kuhar na Srednji gostinki šoli, ki nam je bil kot kuhar in dolgoletni učitelj dijakov na gostinski šoli v veliko praktično pomoč.

Gospa Jurše nam je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in prakso ponovno zaupala nekaj trikov pri pripravi različnih brezglutenskih jedi in nas opozorila tudi kako in kje najbolj ekonomično priskrbeti pravilne sestavine.

Srečanje je kot običajno potekalo v pozitivnem in zabavnem vzdušju. Predsednik podružnice za Primorsko Boris Bilas je poskrbel, da je bilo naše srečanje do podrobnosti dokumentirano s kliki na svoj osebni fotoaparat.

Po pripravi vseh jedi smo vsi skupaj sedli za veliko mizo in še tople brezglutenske dobrote tudi pojedli in se nato siti in zadovoljni poslovili in odšli domov.