Delavnica peke lepinj in izdelava domače vegete
Bliža se poletni čas in s tem tudi pikniki. Zato se je porodila ideja o kuharski delavnici, kjer bi naredili lepinje in kakšen dodatek. Takšno delavnico smo izpeljali 7. junija v osnovni šoli Hoče, s pomočjo šolske organizatorke prehrane Jožice Klužer, ki je delavnico tudi vodila. Namenili smo se pripraviti brezglutenske lepinje, pleskavice, domač kajmak in domačo vegeto. Zaradi dolgotrajne priprave testa za lepinje je ga. Jožica nekaj testa pripravila v naprej, eno testo pa smo pripravili skupaj, da smo spoznali postopek in dobili občutek, kakšno testo mora biti. Na tem mestu naj omenim, da se nam je zgodila manjša prigoda, saj smo imeli namesto Shaerove B moke na voljo le mešanico C. Pri mesenju smo ugotovili, da ni najboljše, a nas to ni ustavilo. Sledil je domač kajmak, ki smo ga naredili iz mozzarele, domačega masla (sladko smetano stepaš tako dolgo, da se osiri in voda odstopi), kremnega masla in malo soli. Priprava je kratka in enostavna. Naredili smo tudi domačo vegeto, ki vsebuje le veliko zelenjave in sol. Najboljše je to, ker jo lahko narediš čisto po svojem okusu. Zrezali smo korenček, peteršilj (koren in liste, brez trdih pecljev), por, česen, čebulo, zeleno in papriko (rumeno in rdečo). Vse to smo sesekljali v multipraktiku in na koncu po okusu dodali sol. Med tem, ko smo pripravljali vegeto in kajmak, so se lepinje že pekle, ostale so nam tako le pleskavice. Mleto meso smo začinili le z našo vegeto, ga oblikovali in popekli na električnem žaru. Kot v vsaki kuhinji je tudi tukaj prijetno zadišalo po zelenjavi, domačem kruhu in žaru. Pečene lepinje smo narezali, da je dobil vsak svoj kos, jih nadevali s kajmakom in pleskavico. Strinjali smo se, da je odlično uspelo, lepinjam pa se sploh ni okusilo, da je bila uporabljena napačna moka.
Janja Leskovar