Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica peke brezglutenskih krofov malo drugače

Čas pusta, čas mask in preganjanje zime – čas za krofe. V podružnici za Podravje smo se odločili, da jih spečemo kar na delavnici.
Delavnica je potekala v Javni kuhinji v Slovenski Bistrici, 24. 2. 2014 v dveh skupinah pod vodstvom Natalije Strnad.

Prva skupina se je zbrala ob 15. uri in hitro smo se porazdelili v manjše skupinice po 4-5 članov ter začeli z delom.

Najprej smo pripravili kvasni nastavek. Tega smo pripravili tako, da smo v toplo mleko in zdrobljen kvas umešali malo moke in počakali, da vzhaja. Nato smo preostalo moko umešali v stopljeno maslo, jajca, mleko in sladkor. Moki smo dodali psyllium. To je dodatek moki, zaradi katerega je testo bolj mehko in rahlo. Tej mešanici smo dodali vse preostale sestavine ter z mikserjem zmešali gladko testo. Takšno testo smo pustil počivat, da je dvakrat naraslo. Krofe smo oblikovali z rokami v majhne kroglice, jih pokrili s krpo in ponovno pustili vzhajat. Vzhajane smo še ocvrli, napolnili z marmelado in posuli s sladkorjem. Ko smo jih poskusili smo bil enotni, da so odlični, kar pa se je videlo po hitro izpraznjenih pladnjih. Delavnico smo zaključili ob 18. uri in dišečo kuhinjo prepustili drugi skupini.

Obeh delavnic se je udeležilo 48 članov naše podružnice.

Pa še en nasvet. Če želimo, da imajo krofi značilen bel obroček za cvrtje uporabimo kovinsko mrežasto košarico, kot je za friteze. Obroček zagotovljen.