Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica peke brezglutenskega kruha in priprava jedi iz paljenega testa

V soboto 18.04.2009 se je na Srednji šoli za Promet v Mariboru zbralo kar 20 pridnih ženskih in ene moške roke pripravljenih »zgnesti« kar najboljši brezglutenski kruh. Delavnico smo po dolgem času uspeli izvesti s pomočjo naše članice Natalije Murko, ki je na »svoji šoli« poprosila za pomoč.

Delavnico je vodila naša predsednica Darja Finžgar. Na samem začetku nam je razdelila recepte, ki bodo vsekakor prišli še prav. Razdelili smo se v skupine. Namešale smo sestavine za tri različne brezglutenske kruhe za peko v avtomatu – beli kruh, mlečni kruh z dodatkom medu in jajca in za večino najbolj zanimiv – mešani temni kruh z dodatki semen. Veliko udeleženk se je prvič srečalo tudi s pripravo kruha s pomočjo »fiber husk-a«, dodatkom vlaknin za bolj elastičen kruh. Pri peki v avtomatu je pomembno, da izberete program za enkratno gnetenje.

Medtem, ko so pekomati opravljali svoje, smo zamesile bel klasičen kruh »na roke« s pomočjo mešalca in pripravile zmes za štručke s paradižnikom. Veliko nas je izvedelo kakšen je pravzaprav postopek pri pripravi takega testa, da mora biti mokro, da si pri oblikovanju manjših izdelkov kot so štručke, žemljice, bombetke pomagamo z oljem. Za konec pa smo pripravile slastne štruklje iz paljenega testa. Prvi so bili slani s skuto in drugi s pehtranom. Prav gotovo nas je vse presenetila lahka in hitra priprava takega testa. Vsak je imel možnost tudi vse skupaj poskusiti in po odzivu na obrazih sodeč je delavnica »uspela«.

Med nami je bilo kar nekaj novih obrazov, kar nas še dodatno veseli. Tudi čisto »novim« celiakašem je malo odleglo, ko so videli da dieta ni konec sveta in se da so te jedi prav tako okusne čeprav je priprava malo drugačna. Obisk je bil lep in je dobra motivacija za nadaljnje delo društva, izvedbo delavnic in skupine za samopomoč, ki je nam vsem v veliko pomoč za premagovanje vsakdanjih ovir s katerimi se pri tej bolezni srečujemo.