Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Celiakija pri odraslih

Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten, oziroma na njegov alkoholni izvleček gliadin. Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa.Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri.

Celiakija se lahko pojavi že v otroštvu ali pa šele v odrasli dobi. Zakaj se pojavi pri nekaterih šele v odrasli dobi, še ne razumemo popolnoma. Prevladuje mnenje, da je bolezen pri tistih, pri katerih se pojavi šele v odrasli dobi, vse do izbruha v latentni obliki.Ne ve se, kaj sproži bolezen. Domnevajo, da je vzrok močna obremenitev z glutenom in povečana prepustnost sluznice prebavnega trakta, ki se pojavlja ob vnetjih prebavil.Kako se bo bolezen kazala, je odvisno od tega, koliko tankega črevesa je prizadetega in kako hude so spremembe.Če je prizadet le začetni del tankega črevesa, se bolezen izraža le s slabokrvnostjo zaradi pomanjkanja železa ali folatov. Prizadetost večine tankega črevesa pripelje do motnje v vsrkavanju pomembnih hranil in zaradi tega do prizadetosti številnih organskih sistemov.

Pri odraslih so zaradi motnje v vsrkavanju vitamina D in kalcija pogosto prizadete kosti. Bolniki tožijo zaradi bolečin, pojavljajo se lahko nenadni zlomi, zelo pogosto hrbteničnih vretenc. Razvije se lahko slabost mišic rok in nog. Bolniki težko hodijo po stopnicah, težko vstanejo in sedejo. Zaradi pomanjkanja vitamina B12 in folne kisline so lahko prizadeti živci. Bolniki čutijo mravljinčenje v rokah ali nogah, izgubijo občutek za dotik in za položaj.Kot posledica pomanjkanja vitamina K se lahko pojavijo motnje v strjevanju krvi. Bolniki lahko krvavijo iz prebavil, sečil, nosu, ustne votline, pojavljajo se lahko podplutbe na koži, lahko pa tudi zakrvavijo v mišice ali v sklepe. Zaradi pomanjkanja vitamina A pa se lahko pojavi nočna slepota.

Pomanjkanje beljakovin v krvi lahko pri bolnikih s težjo obliko bolezni povzroči zatekanje nog in nabiranje tekočine v trebušni votlini.

Pri odraslih so splošna bolezenska znamenja podobna kot pri otrocih. Bolniki imajo drisko, blato je obilno, penasto, mastno in ima značilen vonj. Bolnikom je slabo, napenja jih, bruhajo, hujšajo, so neprestano utrujeni, razdražljivi in nerazpoloženi.

Pri odraslih pogosto srečamo bolnike s povsem neznačilnimi bolezenskimi znamenji. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema, kot so občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu.Zaradi tega takšne bolnike pogosto opredelimo le kot bolnike s preveč vzdražljivim črevesjem. Danes prevladuje mnenje, da ostane pri celiakiji odraslih resnični vzrok težav velikokrat neodkrit in da poznamo zdravniki le vrh ledene gore.

Avtor: Dejan Urlep, dr. med., spec. internist