Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Celiakija in veganstvo – osebna odločitev

Veganstvo ni za površne in ni le trend. Tako kot brezglutenski prehrani se mu pogosto dela krivica, ko se ga primerja z modnimi muhami, pravi dolgoletni zagovornik vegetarijanstva in veganstva Marko Čenčur. Ljudje se za dieto odločijo iz različnih vzgibov; od moralno-etičnih, verskih do zdravstvenih. »Na daljši rok raziskave kažejo kopico zdravstvenih prednosti, kot je manjša pojavnost raka, bolezni srca in ožilja, diabetesa tipa II, povišanega krvnega tlaka in telesne teže«, pojasnjuje in zatrjuje, da je veganska prehrana lahko primerna in zdrava za vsa življenjska obdobja, le vodena mora biti skrbno in preudarno.

Pogovarjali smo se s Katjušo, ki se je za veganstvo v prvi vrsti odločila zaradi etičnih razlogov, kmalu pa se je pokazal tudi pozitiven vpliv na zdravje: »Krvni testi so mi pokazali, da je izginila leta trajajoča slabokrvnost in ugotovila sem, da po rekreaciji nimam več bolečin v mišicah, ki so se mi prej vlekle tudi po štiri dni«. Gluten je prenehala uživati pred štirimi leti zaradi močnih trebušnih krčev in drisk, kasneje pa je izvedela tudi, da ima endometriom jajčnika, ki so ji ga kasneje odstranili. Danes tako uživa vegansko in brezglutensko prehrano.

VEGANSKA IN BREZGLUTENSKA DIETA SKUPAJ?

S samo kombinacijo diete v osnovi ni nič narobe, meni dietetik Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., UKC Ljubljana. Tako glutenska kot mesna živila se da nadomestiti z drugimi, vendar poudarja, da bo »veganska prehrana celiakašem naredila več škode kot koristi, če ne bo pravilno načrtovana«. Razlogi za to so lahko povsem psihološke narave, meni, saj se »včasih ljudem s celiakijo enostavno ne da ukvarjati s prehrano in iskati ustreznih brezglutenskih alternativ, zato ostanejo pri živilih, za katera vedo, da so za njih varna in ne eksperimentirajo z drugimi. Tako postane njihova prehrana monotona in daleč od tega, da bi bila uravnotežena in bi tako oskrbovala organizem z vsemi makro in predvsem mikrohranili, ki jih telo potrebuje.« Veganska hrana po njegovih besedah lahko pomeni le še dodaten rez v uravnoteženo prehrano, saj kar naenkrat v prehrani ni več mesa, mleka, jajc, rib, … Opozarja, da celiakaši, predvsem otroci in mladostniki, nujno potrebujejo beljakovine za rast in razvoj ter za hitrejšo regeneracijo sluznice.

NA KAJ MORAJO BITI POZORNI VEGANI S CELIAKIJO?

Vsem celiakašem, ki se kljub vsemu odločijo za vegansko prehrano, Benedik priporoča, da pozornost usmerijo na določena hranila, ki jih bo telo začelo sicer pogrešati še prej. V osnovi so to železo, riboflavin in kobalamin, kot to prikazuje tabela.

Izbira prehrane v tem primeru ni enostavna. Veliko je treba brati, se naučiti, eksperimentirati in svoj življenjski stil prilagoditi načinu prehranjevanja. Čeprav se zdi, da je v zadnjih letih ponudba brezglutenske in veganske hrane močno narasla, pa je še vedno precej okrnjena. »Moti me to, da na kakšnem izletu ali potovanju kot vsi drugi ne morem iti v prvo prodajalno po svež veganski kruh ali pa v bližnjo restavracijo na vegansko pico ali testenine, ampak moram narediti kar nekaj kilometrov več, da pridem do primernega obroka,« pojasni Katjuša, ki največkrat jé doma. Želi si, da bi bili gostinci bolj dovzetni za različne intolerance in bi pripravili vsaj eno jed, ki bi bila primerna za vse. Pri kombinaciji diete pa vztraja.

S samo izbiro diete torej ni nič narobe, v kolikor je skrbno in uravnoteženo sestavljena, se strinjajo sogovorniki. Benedik trditvi, da v mesu ni snovi, ki jih drugje kot v mesu ne bi mogli dobiti, ne oporeka. Opaža tudi, da ljudje zaradi stresa, boljšega počutja in tudi zdravja vse pogosteje eksperimentirajo z dietami. In da marsikdo začne ob tem bolj racionalno razmišljati in tudi zdravo živeti, saj iz prehrane izloči veliko ‚škodljivcev‘, kot so sladkor, velike količine soli, cvrtje, procesirane industrijske izdelke in podobno. Kljub temu pa veganstvo celiakašem odsvetuje, razen osebam, ki se resnično dobro spoznajo oz. so se pripravljene priučiti, v kateri veganski prehrani lahko telo dobi ustrezna hranila, da ne trpi pomanjkanja.