Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Aditivi in Celiakija

Gluten se lahko v sicer majhnih količinah “skriva” med:

  • stabilizatorji,
  • škrobom,
  • aromami,
  • emulgatorji in
  • hidroliziranimi rastlinskimi beljakovinami.

Problematični dodatki živilom

ki lahko pod določenimi pogoji vsebujejo gluten, niso vedno opredeljeni kot aditivi. V deklaraciji živil, ki mora biti vedno natisnjena na ovojnini izdelka, so lahko označeni kot:

  • Hidrolizirane rastlinske beljakovine. Te so lahko pripravljene iz koruze, soje, krompirja ali pšenice.
  • Moke ali izdelki iz žit, ki vedno predstavljajo neustrezen izdelek, razen, če so uporabljene čista riževa moka, čista koruzna moka, krompirjev škrob ali sojina moka.
  • Rastlinske beljakovine so lahko čisti gluten. Zato mora biti vedno zabeležen njihov izvor. Velja pravilo, da so varne sojine in koruzne beljakovine.
  • Slad, sladni ekstrakt, sladna aroma, ki so lahko pripravljeni iz raznih žit. Ustrezni so samo koruzni.
  • Modificiran škrob (dekstrin), pri katerem mora biti na ovojnini opredeljeno, od kod izvira.
  • Rastlinske gume, predvsem tiste, ki izvirajo iz rožičev, gume guara, gume arabice, ksantama, so povsem varne. Izdelki, ki vsebujejo rastlinske gume iz drugih virov naj ostanejo na trgovski polici.
  • Sojina omaka, kjer pa mora biti izrecno navedeno, da ne vsebuje glutena.

Še nekaj opozoril

Umetne arome praviloma ne bi smele vsebovati glutena, vendar se včasih to lahko zgodi. Z umetnimi barvili je enako. Te snovi, predvsem izredno intenzivna barvila, zaradi enakomernosti barvanja redčijo z nevtralnimi snovmi. Ta pa lahko vsebujejo gluten ali pšenično moko.

Za sire s plemenito plesnijo že dolgo vemo, da zaradi tehnološke priprave vsebujejo tudi gluten. Manj znano je, da so mleti siri lahko oprašeni z moko za boljšo sipkost. Tveganje za kontaminacijo z glutenom obstaja pri čokoladnih sirupih, zato ni odveč prebiranje prehranske deklaracije.

Zelo vprašljiva je lahko tudi glutaminska kislina in njene soli (mononatrijev glutaminat, ki spada med ojačevalce okusa), ki so lahko narejeni s fermentacijo pšenice.
Tveganje obstaja tudi pri na videz povsem varnih živilih. Tako je alkoholni kis lahko destiliran iz žitne mase in lahko vsebuje nekaj glutena.

Barvilo karamel je lahko pripravljeno iz škrobnih hidrolizatov ali ječmenovega slada. Gluten lahko vsebuje tudi pivski kvas (gojišče za kvasovke sta moka ali slad) in pecilni prašek, v katerem je uporabljena pšenična moka kot redčilo, ter žgane pijače, ki so destilirane iz žit.

Nevarni aditivi

Nekatere aditive so Avstralci prepoznali kot aditive, za katere obstaja možnost, da vsebujejo gluten. Ti aditivi so naslednji:

E 150a karamel (navadni) LAHKO VSEBUJE GLUUTEN
E 150b alkalno-sulfitni karamel LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 150c amoniakalni karamel LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 150d amoniakalno-sulfitni karamel LAHKO VSEEBUJE GLUTEN
E 575 glukonodelta-Iakton LAHKO VSEBUJE GLUUTEN
E 620 glutaminska kislina LAHKO VSEBUJE GLUUTEN
E 621 mononatrijev glutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 622 monokalijev flutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 623 kalcijev diglutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 624 monoamonijev glutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 625 magnezijev diglutaminat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 965 maltitol: i) maltitol, ii) maltitolni sirup LAHHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1404 oksidiran škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1410 monoškroben fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1412 diškroben fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1413 fosforiliran diškroben fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1414 acetiliran diškroben fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1420 acetiliran škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1422 acetiliran diškroben adipat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1440 hidroksipropilen škrob LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1442 hidroksipropilen diškroben fosfat LAHKO VSEBUJE GLUTEN
E 1450 natrijev oktenilsukcinat škroba LAHKO VSEBUJE GLUTEN