Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

5. Veseli brezglutenski dan

V podružnici Podravje smo letos organizirali 5. Veseli brezglutenski dan, ki je potekal 10.9.2022 v Mariboru, pod Pohorjem.(šotor zraven hotela Arena) Osnovni namen aktivnosti  je povečanje kvalitete življenja bolnikov s celiakijo,  medsebojno povezovanje in širjenje znanja o bolezni ter krepitev zdravja z gibanjem v naravi. Na dogodku smo  udeležencem ponudili dan poln  doživetij in varne brezglutenske prehrane. Organizirali smo različne pohode, vožnjo z gondolo, poletno sankanje in degustacije brezglutenskih jedi. 

Dogodek je bil namenjen članom društva in njihovim ožjim svojcem. Na dogodku se je zbralo 230 udeležencev iz vse Slovenije. Člani društva so ob prihodu prejeli tudi bogat paket z brezglutenskimi izdelki. Organizirali smo različne pohode v objemu pohorskih gozdov. Udeleženci so se najbolj razveselili brezplačne povratne vozovnice za Pohorsko vzpenjačo. Od Belvija so se mnogi odpravili peš do Mariborske koče. Zavili so tudi na energijsko pot Bolfenk ali nabrali nekaj svežih gob. Navdušeni so bili nad razgledom na Maribor. Nekateri so se iz Trikotna jasa do snežnega stadiona zapeljali s poletnimi sanmi Pohorjet. 

Na dogodku smo se okrepčali z bogračem in brezglutenskim kruhom iz pekarne Vitapek. Zadišalo je tudi po brezglutenski pici in palačinkah. Degustirali smo testenine iz sladkega krompirja, ponudnika Batasta. Vsak udeleženec je prejel kozarec točenega brezglutenskega piva Dr. Orel. Za doplačilo so bile na voljo odlične pice ponudnika Lazania. Pri Lincerju pa je bilo na voljo veliko različnih slaščic, med njimi tudi priljubljena kremna rezina. Z nami je bila tudi pekarna Brezglutenček, ki je ponujala različno drobno pecivo brez glutena. Kot zmeraj je bila zelo obiskana stojnica podjetja Schaer. Ponudba je bila zares pestra in mnogi so si svoje najljubše izdelke kupili tudi za domov. 


Vreme nam je na dogodku dobro služilo in celiakaši iz vse Slovenije so uživali v medgeneracijskem druženju. Ob podpori vseh sponzorjev in donatorjev ter pomoči vseh prostovoljcev smo bili zelo zadovoljni z izvedbo dogodka. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo Mestni občini Maribor, ki že vrsto let sofinancira naše programe. Prav tako se za sredstva zahvaljujemo občini Slovenska Bistrica in vsem ostalim donatorjem. 

Naredili smo veliko skupinskih fotografij in tako ohranjamo dogodek v lepem spominu. Prihodnje leto pa je za organizacijo veselega brezglutenskega dneva na vrsti podružnica Celje. Se že veselimo.