Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

Delavnica za kuharje šol in vrtcev

V gorenjski podružnici smo mednarodni dan celiakije letos obeležili z izvedbo predavanja ter seminarja tako za člane kot predstavnike šol, organizatorje in vodje šolske prehrane ter kuharje, ki se pri svojem vsakodnevnem delu srečujejo s celiakijo oz. pripravo dietne prehrane. Odziv je bil izvrsten, zato smo si že takrat zadali cilj, da jeseni pripravimo še praktično usposabljanje za vse, ki jih to zanima.

Števil prijav nas je prijetno presenetilo, zato smo pripravili dve delavnici. Prva se je odvijala v prostorih Biotehniškega centra v Strahinju, druga pa v prostorih vrtca Janina v Kranju, obe pod strokovnim vodstvom gospe Marjete Podpečan, dipl. san. ing, ter gospe Stanke Rozman in gospoda Damjana Butola, kuharjev v vrtcu Janina.

Po uvodnem nagovoru predsednice podružnice Danice Flis, je prisotne nagovorila ga. Podpečan, nato pa smo prešli od besed k dejanjem. Udeleženci so se razdelili v tri skupine in vsaka je pripravila svoj jedilnik. Ob pripravi so spoznali, katere sestavine je potrebno nadomestiti z ustreznimi brezglutenskimi in kje jih lahko nabavijo.

K sodelovanju se je odzvalo tudi podjetje Lincer d.o.o., s predstavitvijo svojih brezglutenskih izdelkov, ki so bili tudi vključeni v jedilnike. Po končanih delavnicah so udeleženci pripravili še pokušino pripravljenih jedi.

Ob pokušini je potekala še prijetna izmenjeva mnenj. Udeleženci so bili zadovoljni s pripravljeno delavnico, načinom dela in praktičnim spoznavanjem priprave brezglutenskih jedi. Poudarili so, da so izvedeli precej zanimivih in koristnih stvari in izrazili pripravljenost za še nadaljnja izobraževanja, tako teoretična kot praktična.

Nekaj mnenj:
“Odličen tečaj. Temeljil je na praksi v kuhinji, kar je za nas kuharje zelo pomembno…”
“…najbolj mi je všeč, da se dietna hrana vizualno ne razlikuje od navadne, saj je to pri otrocih največja težava….
“ …taka srečanja se mi zdijo zelo poučna, saj lahko otrokom v šolah ali vrtcih ponudimo pravilno pripravljeno hrano…”
“… prav je, da smo seznanjeni tudi s proizvajalci in dobavitelji ustreznih surovin…