Preskoči na vsebino Skip to main navigation Skip to footer

10. rehabilitacija odraslih tokrat v Laškem

Na željo večine lanskoletnih udeležencev rehabilitacije, smo letošnjo rehabilitacijo odraslih bolnikov s celiakijo organizirali v Zdravilišču Laško.

V mesecu maju je bilo poslanih 820 vabil članom starejšim od 27 let.

Prejeli smo rekordnih 94 prijav, šest se jih je iz različnih razlogov pravočasno odjavilo, eden se ni odjavil in ne sporočil vzroka svoje odsotnosti. Med odjavljenimi je bila tudi udeleženka vseh dosedanjih rehabilitacij in voditeljica druge rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo Slovenskega društva za celiakijo Erika Mlinar, katere žal ni več med nami. Z minuto molka smo se poklonili za vse lepe trenutke, katere smo lahko preživeli z njo.

Rehabilitacije se je udeležilo 87, od tega 59 članov bolnikov s celiakijo, 4 člani nebolniki in 24 družinskih članov. Najstarejši udeleženec je štel 80 let, najmlajši pa nekaj mesecev. Udeležba članov SDC po podružnicah pa je bila sledeča: Celje – 6, Ljubljana – 30, Koroška – 3, Primorska – 3, Dolenjska – 1, Pomurje – 8, Gorenjska – 5 in Podravje – 7.

Člani društva so stroške rehabilitacije lahko poravnali v treh obrokih. Društvo je članom bolnikom rehabilitacijo sofinanciralo v višini 50,00€, katere bo krilo iz rezervnega sklada SDC, dvema članoma s statusom SŠČ vsakemu 150,00€ pa bo krilo iz sredstev FIHO – pomoč socialno šibkih članov SDC. Zaradi izpada sredstev FIHA za rehabilitacijo odraslih v letu 2010, so si letos udeleženci plačali vse oglede sami.

Pod okriljem vodstva zdravilišča in v sodelovanju z društvom so bila za udeležence obnovitvene rehabilitacije odraslih organizirana strokovna predavanja, tečaj peke ter zabavno rekreacijski program.

V strokovnem programu so se udeleženci izobraževali na dveh seminarjih in tečaju peke:

– v ponedeljek na temo IMAM KRONIČNO BOLEZEN, A ONA MENE NIMA (Jacinta Mlakar) ter predstavitev brezglutenskih izdelkov dr. Schär

– v torek v 2 kuharski delavnici, kateri je vodila Majda Jurše

– v četrtek na temo STROKOVNO PREDAVANJE O CELIAKIJI (Tomaž Krenčnik dr.med.)


Zabavno animacijski in rekreacijski program je obsegal:

– V ponedeljek ogled mesta v dežju

– V sredo ogled pivovarne Laško in slavnostna večerja in obeležitev 10. rehabilitacije odraslih bolnikov s celiakijo, ki jo organizira SDC, tudi torta ni manjkalo. Članom društva smo v spomin poklonili polo majice z znakom društva.

– V četrtek ogled pivovarne Laško, ogled Polhove jame

– V petek ogled medičarstva

Zaradi velikega števila udeležencev, smo nekatere programe morali ponoviti, tako da so lahko vsi sodelovali. Nekateri so prosti čas namenili počitku, nordijski hoji, kolesarjenju, sprehodom po parku in okolici, kopanju, masažam, različnim savnam, fitnesu, ki so bila prav tako vključena v animacijski program. Večere smo izkoristili za klepete, glasbo, ples in bowling.

Udeleženci rehabilitacije so izpolnjevali anonimno anketo, iz katere sva lahko prebrala, da so bili zadovoljni z lokacijo, prehrano in programom. V anketi so izrazili svoje želje za prihodnjo rehabilitacijo, nekatere njihove želje in predloge bomo poskušali upoštevati pri naslednji rehabilitaciji.

Šest dnevno druženje je prehitro minilo, prišla je sobota in čas slovesa, ko smo si obljubili na svidenje do naslednje rehabilitacije.

Zahvaljujemo se:

– podjetju Prema d.o.o. in Tadeju Orniku za predstavitev izdelkov dr. Schär
– podjetju Klemenčič Roman s.p. za finančno in materialno donacijo
– zdravilišču Laško za stroške pošiljanja vabil

Obnovitvena rehabilitacija odraslih

Laško – 2010

Breda Kojc in Robert Letnar